Donald Trump egyik terve, hogy importadóval sújtja azokat az autókat, amelyeket nem az Egyesült Államokban gyártanak. Ez azonban nemcsak a japán, koreai és európai márkákat érintené, hanem az amerikaiakat is, hiszen több típust is a határok túlsó oldalán készítenek. Még az új elnök sem gondolná, milyen sokat. A népszerűségük sorrendjében mutatjuk őket.

10. Chrysler 300

53 241 darab fogyott 2016-ban a Chrysler 300-ból, aminek egy korábbi változatát egy évtizede még nálunk is forgalmazták, ezzel az USA 94-dik legnépszerűbb típusa lett. Pedig nem is az Egyesült Államokban gyártják, hanem Kanadában, ami azért is érdekes, mert néhány éve éppen az „Imported from Detroit” szlogennel reklámozták.

9. Chrysler Pacifica

A Voyager utódjaként tavaly bemutatott formás kisbuszból 62 366 darab fogyott az USA-ban, ami azt jelenti, hogy még nem vált teljesen érdektelenné ez a kategória. Pedig a Pacifica sem az Egyesült Államok területén születik, bár nem messze tőle, Detroit túlsó partján, a kanadai Windsor összeszerelő üzemében.

8. Dodge Challenger

Az igazi amerikai izomautó, gondolhatnánk, pedig nem is az Egyesült Államokban készül. A Ford Mustang és a Chevrolet Camaro legnagyobb ellenfeléből 64 433 darab fogyott az USA-ban 2016-ban, ezzel a 79. legnépszerűbb modell, és éppen ott gyártják, ahol a Chrysler 300-at is: Kanadában.

7. Dodge Charger

A Chrysler 300 és a Dodge Challenger mellett a Charger is ugyanott születik, a Toronto melletti összeszerelő üzemben. De ami talán meglepőbb, hogy a négyajtós Charger népszerűbb, mint a kétajtós, dögösebb Challenger, hiszen 95 437 darabja fogyott, így az 58. legnépszerűbb modell az USA-ban.

6. Jeep Renegade

A Jeep az egyik legeredetibb amerikai márka, ezért sok rajongójának csalódás lehet, hogy a legkisebb típusa, a Renegade nem is az USA-ból származik. Sőt, nem is a kontinensen, hanem nálunk, Európában, az olaszországi Melfiben, a testvérmodell Fiat 500X-szel közös gyártósoron szerelik össze.

5. Ford Edge

Több típusát is Kanadában gyártja a Ford, és a nálunk is kapható Edge az egyik közülük. A méretes crossoverből 134 588-at vettek az amerikaiak, amivel a 32. legkeresettebb autó lett az ontarioi Oakville üzemében készülő Edge.

4. Chevrolet Equinox

Szintén Kanadában készül a Chevrolet Equinox és a testvérmodellje, a GMC Terrain is. Ez a típus a GM középkategóriás SUV-ja az Egyesült Államokban, így elég népszerű is: 242 195 darab Equinox és 87 925 darab Terrain fogyott, amivel a 15. és 63. helyen állnak az eladási listán.

3. Ford Fusion

A neve ne tévesszen meg, nálunk kisautó volt, de az Egyesült Államokban Fusion néven kapható a Mondeo, amit azonban nem az USA területén szerelnek össze. A Fusion ugyanabban a mexikói gyárban születik, mint az amerikai piacra szánt Fiesta, és 265 840 eladott darabjával 13. a népszerűségi listán.

2. Ram 1500

Nem minden Ram készül az Egyesült Államokon kívül, de a Dodge pick-upjára olyan nagy a kereslet, hogy egyes változatait Mexikóban gyártják. Nem véletlenül, hiszen ez a harmadik legnépszerűbb típus az USA-ban, 489 418 darab fogyott az elmúlt évben.

1. Chevrolet Silverado

A Ramhoz hasonlóan a Silverado sem csak az Egyesült Államokon kívül készül, de sok kivitelét Mexikóban szerelik össze. 574 876 darab fogyott belőle, amivel a második legnépszerűbb típusnak számított az USA-ban, hiszen csak a Ford F-sorozata tudta megelőzni.

+1 Ford GT

Igen, nem csak a Dodge Challenger és több pick-up, hanem egy másik, jellegzetesen amerikai típus, a Ford új szuperautója sem az Egyesült Államokban születik. A GT-t Ontarióban, Kanadában gyártja a Ford, de Trump megválasztásakor az új elnök megnyugtatására bejelentették, hogy a Bronco következő generációja már az USA-ból jön majd.

(via)

És ezt olvastad már?
Gondoltad volna, hogy egy csomó Ford, amit látsz a magyar forgalomban, Törökországban készült?