Az első automobil már a 19. század végén megszületett, de csak 1900-ban nevezték el Mercedesnek a Daimler autóját, így kezdődött százhúsz éve a luxusmárka sikertörténete.

120 évvel ezelőtt egy akkor tizenegy éves kislányról nevezték el azt az autómárkát, amit ma a legismertebbek és legértékesebbek közt tartanak számon. 1900. április 2-án döntött úgy a Daimler, hogy az autóit Mercédès névre kereszteli az osztrák üzletember Emil Jellinek lánya után.

Emil Jellinek és lánya, Mercédès egy 1895-ben készült fényképen

Jellinek ugyanis 1900-ban összesen 36 autót rendelt a Daimlertől, és két kikötése volt: az egyik, hogy kizárólagos forgalmazó lehessen az osztrák-magyar, a francia és az amerikai piacon, a másik pedig az, hogy az autókat Mercedesnek nevezzék.

Emil Jellinek nizzai háza előtt egy Mercedes 40 HP 1902-ből
1901-ben csaknem minden futamot megnyert ez a Mercedes 35 HP a nizzai versenyen

A Nizzában élő üzletember a lánya nevét tette fel a Daimlertől vásárolt versenyautójára is, amivel sikereket aratott. Az első modell, ami hivatalosan is ezt a dallamos spanyol női nevet kapta, a Mercedes 35 PS volt, ezzel 1901-ben indultak egy nizzai versenyen.

Az 5,9 literes, négyhengeres motorjának teljesítménye után 35 HP néven ismert modellt Paul Daimler és Wilhelm Maybach tervezte, és ezt tartják az első modern típusnak, amihez már nem a lovas kocsikat vették mintának. A sebessége elérte a 70-75 km/órát.

Mercédès Jellinek egy róla elnevezett Grand Prix autó volánjánál
A Mercedes felirat a huszadik század elején egy új korszak kezdetét is jelentette

A márkanevet 1902. június 23-án jegyezték be, és szeptember 26-án vált védjeggyé, onnantól kezdve minden autóját ezen a néven forgalmazta a Daimler. A cég 1926-ban egyesült a Benzzel, ekkor lett belőle Mercedes-Benz, amely ma is az egyetlen női nevet viselő autómárka.

A legrégebbi fennmaradt Mercedes, egy 40 HP 1902-ből a márka múzeumában látható

(Képek: Getty Images, Daimler)

Nemrég elkészült az első Mercedes futurisztikus változata is:

És ezt olvastad már?
Korai még temetni a dízeleket – Mercedes-Benz CLS 400 d 4Matic-teszt
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!