Elektromos autóval is át lehet szelni Európát, ezt mutatta meg a What Car csapata, akik tizennégy országban jártak 24 óra alatt egy Porsche Taycannal.

Az olcsó repülőjegyek megjelenésével az európai autós utazások talán kimentek a divatból, pedig megvan a varázsa, és számtalan előnye is van annak, ha autóval indulunk átszelni a kontinenst. De vajon az elektromos autók korában is lehetségesek ezek az utazások? Ennek járt utána a What Car csapata, és közben alighanem világrekordot döntöttek.

Az utat alaposan megtervezték, a Google Maps szerint 19 óra 30 percet tett volna ki az utazás, amihez hat, egyenként 30 perces töltésre lett volna szükség. A határátlépésekkel számolva szűken, de belefért volna 13 ország meglátogatása 24 órán belül, amihez foghatót eddig más még nem csinált – az Audi korábban 10 országot szelt át az e-tronnal.

A recept: Taycan és Ionity

Pár éve egy hasonló utazást alighanem csak Teslával lehetett volna teljesíteni a gyors és elterjedt Supercharger hálózattal, de az utóbbi években más márkák is kijöttek nagy hatótávú elektromos autókkal. Az utazáshoz a Porsche Taycant választották a Performance Plus csomaggal, és a 350 kilowattos töltésre is képes Ionity állomásokon töltöttek.

Hollandiából indultak, majd Belgium és Luxemburg következett, ahol a hazafelé tartó dolgozók tömege miatt dugóba kerültek. Franciaország után ezért Németországban az autópálya korlátozás nélküli szakaszán igyekeztek ledolgozni a lemaradásukat, a Porschével itt 238 km/órával is száguldottak, amivel ismét a tervek szerint haladtak előre.

Svájc és Liechtenstein után Olaszország és Ausztria következett, ahol kiderült, hogy

a Taycan nemcsak hatékony utazóautó, hanem a kanyargós hegyi utakon is élmény vezetni.

Szlovénia és Horvátország után olyan jól álltak, hogy úgy döntöttek, plusz egy országot is útba ejtenek, átjönnek Magyarországra, kis híján vesztükre, mert a határátlépésre nagyon sokat kellett várniuk.

Még így is sikerült megjárniuk Boszniát és Szerbiát. 23 óra és 50 perc alatt teljesítették az 1930 kilométeres utat, 14 európai országban jártak a Porschével, amivel alighanem világrekordot döntöttek. A hitelesítés híján nem hivatalos a rekord, az mindenesetre kiderült, hogy gondos tervezéssel elektromos autóval sem lehetetlen európai autós túrára indulni.

(Forrás: What Car)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A hetvenes években az Ikarusnál ilyennek képzelték a jövő autóbuszát