Minden eddiginél gyorsabbak a szabadidő-terepjárók, ma már több olyan típus is a piacon van, ami képes lehagyni egy Ferrari F40-et is. Most a Top Gear szedett össze hét olyan luxusterepjárót, ami négy másodperc vagy ennél is rövidebb idő alatt gyorsul százra.

Egy időben még az jelentette a mércét a szuperautók között, ha négy másodperc alatt gyorsultak fel nulláról százra.

Ma pedig már bárki, akinek telik rá, vehet olyan luxusterepjárót, ami kényelmes és praktikus, mégis képes otthagyni gyorsulásban olyan álomautókat is, mint amilyen a Ferrari F40.

A maranellói szupergép annak idején 4,1 másodperc alatt futotta a százas sprintet, és a Top Gear listájában látható összes modell gyorsabb ennél.

Bentley Bentayga W12: 4,0 másodperc

Dízelmotorral is készül a Bentayga, és már az is 4,8 másodperc alatt van százon, de a 6 literes W12-es motorral még jobb a Bentley terepjárója, hiszen kereken 4 másodperc alatt teljesíti a feladatot. A két és fél tonnás monstrum végsebessége is elképesztő: 300 km/óra!

Porsche Cayenne Turbo: 3,9 másodperc

Még csak nemrég mutatták be a Cayenne harmadik generációját, amit már mi is vezettünk, és máris itt a legizmosabb Turbo változat. 4 literes biturbó V8-asa 550 lóerős, amivel egy tizeddel négy alatt van százon, és ha kell, akkor 285 km/órával is száguldhat.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio: 3,9 másodperc

Az első Alfa Romeo-terepjáró már a piacon van, és nemsokára érkezik a legizmosabb Quadrifoglio kivitele is a Giuliában látott 2,9 literes biturbó V6-ossal. Szinte hihetetlen, de a terepjáró ugyanannyi idő alatt gyorsul fel százra, mint a limuzin, és nemrég a Nürburgringen is rekordot döntött.

Mercedes-AMG GLC 63 S: 3,8 másodperc

Nem biztos, hogy kinéznéd a Mercedes középső SUV-jából, hogy felkerül a listára, pedig a GLC is rajta van. Nagy szerepe van ebben annak, hogy a többek közt az AMG GT-ben is dolgozó 4 literes biturbó V8-as került bele 510 lóerővel, ami mind a négy kereket hajtja.

Lamborghini Urus: 3,7 másodperc

Már csak napok vannak hátra a legújabb Lamborghini bemutatójáig, és bizony, ez egy SUV lesz. Az Urus formáját nagy vonalakban már évekkel ezelőtt láttuk, de még nem tudtuk, mire képes. Eddig. A 4 literes biturbó V8-as motorja 650 lóerős lesz, amivel 3,7 másodperc is elég neki százra.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk: 3,3 másodperc

Nem gondoltuk volna, hogy a Jeep Grand Cherokee ilyen előkelő helyre kerül a listán, de ha a Trackhawk orrába a Dodge Challenger Hellcat 6,2 literes V8-asa kerül 717 lóerővel, akkor az képes is lesz valamire, például 3,3 másodperces idővel alázni a konkurenciát.

Tesla Model X: 3,1 másodperc

És igen, van még valami, ami az összes benzines SUV-nál is gyorsabb. A Tesla, ami a Model S után szabadidő-autóként is megcsinálta ugyanazt, és a szárnyas ajtós Model X csúcsváltozata 3,1 másodpercével minden luxusterepjáró királya lett.

(via)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában