Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden eddiginél gyorsabbak a szabadidő-terepjárók, ma már több olyan típus is a piacon van, ami képes lehagyni egy Ferrari F40-et is. Most a Top Gear szedett össze hét olyan luxusterepjárót, ami négy másodperc vagy ennél is rövidebb idő alatt gyorsul százra.

Egy időben még az jelentette a mércét a szuperautók között, ha négy másodperc alatt gyorsultak fel nulláról százra.

A maranellói szupergép annak idején 4,1 másodperc alatt futotta a százas sprintet, és a Top Gear listájában látható összes modell gyorsabb ennél.

Bentley Bentayga W12: 4,0 másodperc

Dízelmotorral is készül a Bentayga, és már az is 4,8 másodperc alatt van százon, de a 6 literes W12-es motorral még jobb a Bentley terepjárója, hiszen kereken 4 másodperc alatt teljesíti a feladatot. A két és fél tonnás monstrum végsebessége is elképesztő: 300 km/óra!

Porsche Cayenne Turbo: 3,9 másodperc

Még csak nemrég mutatták be a Cayenne harmadik generációját, amit már mi is vezettünk, és máris itt a legizmosabb Turbo változat. 4 literes biturbó V8-asa 550 lóerős, amivel egy tizeddel négy alatt van százon, és ha kell, akkor 285 km/órával is száguldhat.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio: 3,9 másodperc

Az első Alfa Romeo-terepjáró már a piacon van, és nemsokára érkezik a legizmosabb Quadrifoglio kivitele is a Giuliában látott 2,9 literes biturbó V6-ossal. Szinte hihetetlen, de a terepjáró ugyanannyi idő alatt gyorsul fel százra, mint a limuzin, és nemrég a Nürburgringen is rekordot döntött.

Mercedes-AMG GLC 63 S: 3,8 másodperc

Nem biztos, hogy kinéznéd a Mercedes középső SUV-jából, hogy felkerül a listára, pedig a GLC is rajta van. Nagy szerepe van ebben annak, hogy a többek közt az AMG GT-ben is dolgozó 4 literes biturbó V8-as került bele 510 lóerővel, ami mind a négy kereket hajtja.

Lamborghini Urus: 3,7 másodperc

Már csak napok vannak hátra a legújabb Lamborghini bemutatójáig, és bizony, ez egy SUV lesz. Az Urus formáját nagy vonalakban már évekkel ezelőtt láttuk, de még nem tudtuk, mire képes. Eddig. A 4 literes biturbó V8-as motorja 650 lóerős lesz, amivel 3,7 másodperc is elég neki százra.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk: 3,3 másodperc

Nem gondoltuk volna, hogy a Jeep Grand Cherokee ilyen előkelő helyre kerül a listán, de ha a Trackhawk orrába a Dodge Challenger Hellcat 6,2 literes V8-asa kerül 717 lóerővel, akkor az képes is lesz valamire, például 3,3 másodperces idővel alázni a konkurenciát.

Tesla Model X: 3,1 másodperc

És igen, van még valami, ami az összes benzines SUV-nál is gyorsabb. A Tesla, ami a Model S után szabadidő-autóként is megcsinálta ugyanazt, és a szárnyas ajtós Model X csúcsváltozata 3,1 másodpercével minden luxusterepjáró királya lett.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.