Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A texasi extrém téli időjárás miatt leálltak azok az olajfinomítók, melyek melléktermékéből készül az autóülések szivacsa.

Már akár a jövő héten újabb leállásokra kényszerülhetnek amerikai autógyárak, egy újabb alkatrészbeszállítási probléma miatt. A világ teljes autóiparában megtorpanásokat okozó chiphiány a pandémia miatt korábban hetekre bezárt elektronikai üzemek leállásainak késve érkezett hatása, a mostani amerikai gondot viszont a texasi téli időjárás okozza.

Az elmúlt hónap olyan szokatlan hideget és havazásokat hozott az USA déli iparvidékén, amelyek megzavarták az energiaellátást és a gyárak működését is. A hóviharokban megálltak azok a petrolkémiai logisztikai folyamatok, amelyekben a poliuretán hab (magyarul: szivacs) gyártásához szükséges ipari alapanyag, az olajfinomítás melléktermékeként kinyert propilén-oxid készül illetve jut el a további feldolgozóhelyekre. A hiány pedig végigfut a teljes gyártási láncon, így iIparági belső információk szerint komoly esély van arra, hogy a végfelhasználók, az üléseket gyártó kisüzemek már akár hétfőre kifussanak a szivacskészletekből.

Mivel a helyi olajipar még mindig nem tért magához egészen a leállásokból, a szivacsgyártás újraindulása még hetekig is eltarthat. A beszállítási krízis az üzletágat ismerő szakértők szerint a hónap közepén tetőzhet.

A texasi problémák miatt érintett autógyártók azt mondják, egyelőre nem terveztek be leállásokat, de folyamatosan egyeztetnek beszállítóikkal és figyelik a dolgok alakulását.

(Automotive News)

Márpedig az üléseket nem lehet emberekkel helyettesíteni, ugye?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.