Az amerikai csodaautó, a Hennessey Venom GT majdnem 5 km/h-t vert a legyőzhetetlennek hitt sportautóra, amely így is a leggyorsabb maradt a világon.

A Kennedy Űrközpont kifutópályáján felállított 435,3 km/h-s rekordot ugyanis a Guinness Rekordok Könyve annak ellenére sem hagyta jóvá, hogy azt szabályos mérésekkel is igazolták. Az egyik ok, hogy a Guinness szabályai szerint a rekorddöntéshez az autónak mindkét irányba teljesítenie kell a kijelölt szakaszt, amelynek végén a két sprint átlagából vonnak eredményt, a Hennesseynek viszont a NASA szigorúsága miatt erre most nem volt lehetősége.

A másik ok, amiért a Venom GT hivatalosan továbbra sem számíthatna a leggyorsabb sorozatgyártott autónak, hogy a Lotus Elise kasztniba betuszkolt 1244 lóerős GM LS9 motorral szerelt kocsiból eddig mindössze huszonkilenc darab készült el, márpedig a Guinness szerint legalább harminc darabot kell gyártani egy autóból ahhoz, hogy az már sorozatnak számítson. A Guinessnél egyébként nem mindig ilyen szigorúak, a legkisebb helyre parkolásnál például nem volt szempont, hogy később ki is tudsz-e állni arról a helyről a kocsival.

A nem hivatalos rekordot felállító Brian Smith egyébként a kísérlet után azt nyilatkozta a Top Gear-nek, hogy a Venom GT egy hosszabb szakaszon (mondjuk oválpályán) még ennél is tovább tudott volna gyorsulni. John Hennesseynek ennek ellenére nincs oka szomorkodni, hiszen az állóhelyzetből 300 km/h-ra való gyorsulás rekordját 13,63 másodperccel még mindig az ő kocsija tartja, ráadásul Venom GT 2 néven már készül az utód is, ami a mostani autónál is sokkal gyorsabb lesz.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában