A lengyeleknek már saját elektromos autómárkájuk is van
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A törökök után a lengyelek is bemutatták a nemzeti autójukat, és az Izera névre keresztelt elektromos hajtású kompakt modelleket pár éven belül gyártásba is adnák, bár még elég sok a kérdőjel körülötte.

Nem is olyan régen mutatta meg Törökország az újonnan létrehozott nemzeti autómárkáját, és két prototípust, amit gyártanának is valamikor a nem túl jól csengő TOGG néven.

Most egy egészen hasonló projektről adhatunk hírt, ezúttal ugyanis a lengyelek leplezték le a nemzeti autómárkájukat, és az Izera két elektromos hajtású autóját.

A lengyel állami tulajdonú energetikai cégek által létrehozott Electromobility Poland célja elektromos autóba ültetni a lengyeleket.

Nem egy futurisztikus űrhajó, hanem egy megfizethető villanyautó lenne, ezért a bemutatóján sem az önvezető képességekről volt szó.

A lengyelek két prototípust is lelepleztek, egy kompakt méretű ferdehátút és egy szabadidő-autót.

A tervekért a Bertone stúdiónál tapasztalatot szerző, majd Torino Design néven saját tervezőirodát alapító Roberto Piatti, valamint a korábban a Jaguarnál dolgozó formatervező Tadeusz Jelec felel, talán ezért is hasonlít a Jaguarokra a kissé jellegtelen formájú újdonság.

A belső tér felveszi a versenyt bármely nagy autógyártó modern típusával: a műszerfalra képernyők kerültek, a menetirányt a középső konzolra tett karral lehet választani. A tervezők kiemelték, mennyire családbarát autó az Izera, ami

A prototípusokat egészen részletesen kidolgozták, de a műszaki részleteket még nem fedték fel.

A fejlesztést a német EDAG végzi, az egyelőre meg nem nevezett technikával 8 másodpercen belül gyorsul százra, és 400 kilométert megy el egy feltöltéssel az Izera. Ha piacra kerül, akkor kétféle akkumulátorkapacitású változata is lesz.

A gyártására még várni kell, az Electromobility Poland egyelőre az üzemnek keres megfelelő helyszínt, de az építés kezdetétől fogva három éven belül már kigördülhet az első Izera. A tervek szerint nemcsak Lengyelországban, hanem

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.