A holland diákok által épített formaautó 2,15 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet.

A DUT12 névre keresztelt elektromos formaautó 2,15 másodperc alatt éri el a százas tempót, amellyel jócskán, több mint öt tizedmásodperccel túlszárnyalja az elektromos autók eddigi gyorsulási rekordját.

A hihetetlen eredmény értékét növeli, hogy a kocsi nem valamelyik nagy villanyautó-gyártó egyik szigorúan titkos projektje, és a kiemelkedő teljesítmény mögött nem áll dollármilliókból kifejlesztett űrtechnika: tulajdonképpen egy házilag készített kocsiról van szó, egész pontosan a holland Delft University of Technology néhány diákjának munkájáról. A sebesség titka az autó egészen valószínűtlen teljesítmény/tömeg aránya, hiszen a kerekeket hajtó, 135 lóerős összteljesítményű villanymotoroknak mindössze 145 kilogrammot kell megmozdítaniuk.

Kicsit jobban gyorsul, mint az általunk tesztelt Nissan Leaf, bár még mindig van hova fejlődni: a jelenlegi leggyorsabb dragster 0,8 másodperc alatt éri el a 160 km/h-t, igaz, a 8000 lóerős motorral felszerelt szörnyeteg kanyarban biztosan nem olyan jó, mint a DUT12.

És ezt olvastad már?
Megvan a világ legdrágább autója, 52 milliárd forintnyi összegért vették meg
Utálsz szerelőt hívni? Akkor ez a cikk neked szól!