A kilencvenes évek végén épült az a lenyűgöző jármű, amit a mai napig a világ leghosszabb limuzinjaként tartanak számon. A harminc méter hosszú Cadillac Eldorado mára teljesen lepusztult, de hamarosan újra eredeti pompájában ragyoghat.

A Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb autója egy Cadillac Eldorado, aminek stílusosan American Dream a neve, és kereken 100 láb, azaz harminc és fél méter hosszú. Az alkotója Jay Ohrberg, akinek a műhelyében olyan legendás filmhősök épültek, mint a DeLorean a Vissza a jövőbe sorozatból, vagy KITT a Knight Rider filmekből.

Az elképesztő limuzinban minden van, amitől teljes lehet az amerikai álom:

a fedélzetén kényelmes nappali és vízágyas hálószoba kapott helyet, a hátuljában medence, minigolfpálya és helikopterleszálló is van. A 26 keréken gördülő autót két motor hajtja, és két sofőr is kellett hozzá, az egyikük a hátsó kerekeket kormányozta.

Jay Ohrberg alkotott még néhány rendhagyó limuzint:

A méretéből adódóan az American Dream nem mehetett közútra, de bérbe lehetett venni, a szállításához pedig középen ketté tudták szedni.

Az építése a nyolcvanas évek végén kezdődött, és 1992-ben mutatták be, majd amint az érdeklődés mérséklődött iránta, egy New Jersey-i telepen állt a szabad ég alatt, ahol teljesen lepusztult.

2012-ben egy aukción találtak neki új tulajdonost, két évvel később a New York-i Autoseum múzeumba vitték felújítani. A projekt forrása kimerült, ezért néhány év kényszerpihenő következett, de nemrég ismét nekiláttak a munkának, ezúttal a floridai Orlandóban, ahol egy autós vidámpark, a Dezerland Park látványossága lesz, amint elkészül.

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Az év legnagyobb tömegbalesetét láthattuk a Formula E-ben