Nem tankolnak se benzint, se gázolajat.

A brit költségvetésnek 2019-ben, a járvány előtt 16,4 milliárd font bevétele származott a forgalomban lévő 32,9 millió jármű fogyasztásának üzemanyag-adójából. Az elektromos járművek elterjedésének optimista forgatókönyvét feltételezve az üzemanyag-adóból származó bevétel 2028-ra ötmilliárd fonttal 11,4 milliárdra csökkenhet.

Az ötmilliárd fontos csökkenés nagyjából annyi, amennyit a brit költségvetés az autópályák és főútvonalak üzemeltetésére, karbantartására és bővítésére évente fordít.

A RAC Foundation közlekedéspolitikai és kutatási szervezet tanulmánya azonban azt is kimutatta, hogy az üzemanyagadóból származó bevétel csökkenését rövid távon mérsékeli, hogy az autósok a dízelekről benzines és plug-in hibrid autókra állnak át.

Ha rögtön elektromos autókra állnának át, jóval nagyobb lenne az adóbevétel csökkenése.

Az SMMT autóipari szakmai képviseleti szervezet jelentése alapján 2021-ben 48,1 százalékkal zuhant a dízelautók értékesítése az előző évihez képest, csak 8,2 százalékát adták a teljes értékesítési volumennek. 2020-ban az eladott autóknak még 16 százaléka volt dízel.

A hibridek értékesítése viszont 64,7 százalékkal nőtt, most a teljes, 1,65 millió autós volumen 18 százaléka. A legkeresettebbek a benzines autók voltak 46,3 százalékkal, de az előző évinél 15,7 százalékkal kisebb volumenben.

(Forrás: RAC, SMMT, MTI)

Ez is érdekelhet:

Tovább nőhet az elektromos autók ára

Lehet, hogy egyszer olcsóbbak lesznek, de úgy tűnik, nem mostanában.

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában