A Q7-nél sportosabb modellként jelent meg a Q8, amit eddig csak hagyományos változatokban kínált az Audi. Most azonban kijött a sportkivitel, az SQ8, amibe a személyautó-piac legerősebb turbódízel motorja került.

A markáns megjelenése ellenére a Q8 eddig csak a Q7-ből ismerős motorokkal volt kapható, a 231 és 286 lóerős V6-os TDI-vel, a kínálat legerősebbje a 340 lóerős V6-os benzines volt. Ha azonban a Q7-ből is készült SQ7, akkor a Q8-ból sem maradhatott ki ez a változat, és az SQ8 ugyanazt a nyolchengeres turbódízel motort kapta.

A mild hibrid technikával ellátott 4 literes V8-as TDI teljesítménye 435 lóerő, a legnagyobb nyomatéka 900 Nm,

amivel a méretes szabadidő-terepjáró 4,9 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebességét 250 km/óránál csak az elektronika korlátozza. Az SQ8-at természetesen összkerékhajtással, állítható lengéscsillapítással és légrugózással is ellátták.

A külseje nem sokban különbözik a Q8-tól, a hatalmas hűtőmaszk matt ezüstszínű keretet kapott, és a függőleges rácsokat megduplázták rajta. Az SQ8-ra szériában 21 colos kerekek kerülnek, de akár 22 colosak is rendelhetők, az utastérben sportkormány és sportülések jelentik a különbséget.

Az Audinál nem ez az egyetlen dízel sportmodell, az S4-től az S7-ig mindet TDI-vel mutatták be:

Dízelmotorral érkezik az Audi S6 és S7 új generációja

TDI-re váltanak az Audi sportos nagyautói.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában