Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer le fogjuk írni, de ezektől az utcán parkoló autóktól sokkal jobb hely lehet a város, méghozzá azért, mert sok más feleslegesen tárolt autót váltanak ki fenntartható megoldással.

Az autózás ma már csaknem mindenkinek elérhető, és ezzel együtt az utóbbi időben rendesen megnőtt az autók száma az utakon. Ha jobban megnézed, a családoknak már nem feltétlenül csak egyetlen egy autója van, hanem mindenki járhat a sajátjával, és ott vannak még a céges autók is. Csak végig kell sétálnod egy belvárosi utcában Budapesten, hogy lásd, véget nem érő sorban parkolnak egymás mögött az autók, és ezzel együtt a forgalom is sokkal zsúfoltabb lett az utakon.

Most mégis azt mondjuk, hogy ezektől az autóktól jobb hely lehet a város, ami egy kicsit ellentmondásosnak tűnik.

Pedig igaz, hiszen attól, hogy autózunk, ami nyilvánvalóan kényelmesebb megoldás, mint a városban egyébként kézenfekvő kerékpár és tömegközlekedés, még nincs szüksége mindenkinek saját autóra. Persze a birtoklás vágya erős, és nehéz ellenállni annak, hogy sajátodként tekinthess egy dögös autóra, de időnként érdemes.

Ha belátjuk, hogy nincs szükségünk állandóan a ház előtt parkoló autóra azért, hogy időnként hazahozzuk a bevásárlást, elmenjünk a város másik végébe, vagy leszaladjunk a Balatonra, akkor a car sharing jelentheti a megoldást. Egy megosztott autó akár négy-hat saját tulajdonú autót is kiválthat, amelyek nem fognak az utcán parkolni, és

ez több szabad parkolóhelyet, kevesebb dugót és összességében élhetőbb várost hozhat magával.

A sokszor változatos állapotú saját tulajdonú autókkal szemben ráadásul a car sharing szolgáltatás autói mind újszerű, gondosan karbantartott, takarékos, mi több, környezettudatos autók. Az egyik legnagyobb autómegosztó, a Share Now háromszáz autós flottájában kimondottan sok az elektromos autó, mint a BMW i3, a smart EQ fortwo és a MINI Cooper SE, az utóbbi típus ráadásul csak ennél a szolgáltatónál érhető el.

Nincs is egyszerűbb a car sharing használatánál: csak regisztrálnod kell az alkalmazásban, majd ha szükséged van egy autóra, akkor a térképen megkeresed a hozzád legközelebb lévőt, lefoglalod magadnak, majd a zárat is az okostelefonnal nyitod, és már indulhatsz is. A használati díjat automatikusan vonja le a kártyádról, ami az előfizetőknek 60 forint percenként a legkisebb autókra, és alkalmi használóként is csak 79 forint. Jóval olcsóbb a taxinál! Az árakat itt tudod részletesen böngészni.

Gondolj csak bele, mennyi mindentől meg tudsz szabadulni, ha a saját autó fenntartása helyett a car sharing mellett döntesz!

Nem kell a szervizre költeni, gumit cseréltetni, biztosítást kötni rá, adózni utána, az esetek többségében még tankolni és tölteni sem. Persze azért vigyázni kell rá, de hiszen a saját autóddal is ezt tennéd! Mindenesetre nagyon megnyugtató, hogy mindig egy megbízható, karbantartott, biztonságos autóba ülhetsz, amivel a környezetet is kíméled.

De hogyan tudja kiváltani az autómegosztás a saját autódat, ami bármikor, bármire használható?

Nagyon egyszerűen: a car sharing is bármikor elérhető, és a 12-féle modellből álló kínálatban megtalálod, amit keresel, akár pofonegyszerűen parkolható városi kisautóra, akár ötszemélyes, kényelmes autóra van szükséged. Még csak nem is kell hozzá a belvárosban laknod, a külső zónákkal a Share Now az elsők közt vonta be a szélső kerületeket is a szolgáltatásba.

Ráadásul a car sharing nem csak városi furikázásra való, a napidíjas csomagokkal akár négy napra is elvihetsz egy autót,

amivel vidékre is mehetsz, ezért egy hétvégi kirándulás nem jelent akadályt. A benzines autókon van országos autópálya-matrica, és a napidíjas csomagokhoz alapból elég sok kilométer tartozik, neked csak az ezen felül megtett távolságért kell külön fizetned.

A Share Now statisztikája szerint a felhasználók átlagosan 21 percre visznek el egy autót, ezért gyorsan cserélődnek a városban, de a hosszabb távú bérlések is népszerűek,

az autók rendszeresen megfordulnak a Velencei-tónál és a Balatonnál, amihez még kabriót is bérelhetsz!

Az elektromos autókat, főleg a MINI-t vezetni is nagy élmény, ha még nem próbáltad, akkor mindenképpen el kell vinned egyet, és a tesztvezetésre nincs is jobb megoldás, mint a car sharing. A benzines autókkal is ügyelhetsz a környezetre, az OMV jóvoltából globálisan klímasemleges üzemanyag kerül a Share Now minden autójába.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a saját autóhoz, mert bármi okból szükséged van rá, akkor is érdekes lehet a car sharing a család második, harmadik autójának kiváltására, ami általában tényleg csak ott foglalja a helyet az utcán. Ráadásul egy biztonságos és kényelmes autó fiataloknak, akiknek még nincs külön autója a családban.

Az egyszerűen kibérelhető autók a kisebb és nagyobb vállalatok számára is jó megoldást jelentenek az egyébként nehezen bővíthető céges autóflotta rugalmas kiegészítésére, az autómegosztásnak ez a felhasználási módja is egyre népszerűbb.

Most, hogy ennyi mindent összeszedtünk róla, könnyen beláthatod, hogy az autómegosztás a városi mobilitás egyik legjobb formája, a saját autót, a taxit és a tömegközlekedést egészítheted ki vele, ha tudatosan használod. Nemcsak neked, hanem mindenkinek jobb lesz, ha Budapesten kevesebb az autó, és azokat okosabban használjuk ki – ezzel máris megérted, miért mondtuk az elején, hogy van olyan autó, amitől csak jobb lesz a város.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Share Now.

És ezt olvastad már?
Nahát, milyen jópofa magyar hidak vannak!