A hetvenes években az olajválság alaposan megtépázta a sportautók piacát, de a Firebird Trans Am legendás szériája éppen ebben az időben készült. A Smokey és a banditából ismerős Pontiac kiváló formában lévő példányát mutatjuk meg.

1970-ben jött ki a Firebird második generációja, amit a Ford Mustang konkurensének szánt a Pontiac, és ahogyan az évek teltek, egyre nőtt a népszerűsége is. A legnagyobb lökést az adta neki, hogy 1977-ben egy Trans Am volt a Smokey és a bandita főszereplője, ebből a szériából származik a képeken látható példány is.

1979-ben készült, amikor a Pontiac egy különkiadással emlékezett meg a Trans Am bemutatásának tizedik évfordulójáról.

A sorozatból csak 7500 példány készült, ezüst fényezéssel, hozzá illő szürke bőrkárpittal, és az elmaradhatatlan Firebird emblémával, ami nagyobb méretben került a hosszú motorházfedélre.

Még különlegesebb ez a modell azért, mert egyike annak az 1817 példánynak, ami a 6,6 literes, 220 lóerős V8-as motorhoz négyfokozatú kézi váltót kapott,

a többi 185 lóerős volt, és háromsebességes automatával szerelték. A sportfutóművel és a négy tárcsafékkel a jubileumi Trans Am vezethetősége jobb volt a többinél.

Nem csoda, hogy ilyen szép állapotban van ez a Trans Am, az órája még csak 32 ezer mérföldet mutat,

ami alig több, mint 50 ezer kilométernek felel meg, jár hozzá a korabeli használati útmutató és az eredeti számla is. Szinte ajándék az új tulajdonosának, aki 34 ezer dollárt, körülbelül tízmillió forintot fizetett érte az RM Sotheby’s aukcióján.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában