Páncélozott járművek nemcsak a hadseregben vannak, és nem is kell feltétlenül méregdrágának lenniük, Oroszországban már egy átlagos használt autó árából is kaphatsz egyet.

Még az orosz utakon is felkelti a figyelmet az Onega névre keresztelt páncélozott jármű, persze részben a vitatható esztétikája miatt. A terepjárót a nálunk is forgalmazott Gazella kisteherautó alapjára építették, és érdekessége, hogy a karosszériaelemek üvegszálas anyagból vannak, az igazi páncélozás alatta található. A megoldás előnye, hogy nem kellett a golyóálló lemezeket bonyolult karosszériaidom-formájúra hajtogatni.

Az Onega a kilencvenes években készült, csupán néhány tucat példányban, ezért mára nagy ritkaságnak számít.

2,9 literes, 115 lóerős motorja mind a négy kereket hajtja, a váltója kézi, és mivel nem szervózott a kormánya, ezért a városban izzasztó lehet a vezetése. Főleg azért, mert légkondicionáló sincs benne, és a természetesen golyóálló ablakokat sem lehet lehúzni. A karosszérián összesen hat nyílást alakítottak ki a fegyvereknek.

Mivel a gyártása már régen megszűnt, ezért csak a Gazellából származó elemeket lehet beszerezni hozzá, egyébként házi barkácsolással lehet életben tartani, de a korábban felbukkanó példányokhoz képest ez az autó egészen jó karban van. Nemrég hirdettek meg, 600 ezer rubelt kérnek érte, ami 2,5 millió forintnak felel meg – ennyi pénzért biztosan nem kapsz másik autót, ami képes megvédeni a Kalasnyikov lövedékétől is.

(via)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Klasszikus brit roadster modern Honda-motorral