Gondolatok egy büntetés kapcsán.

„Az angyalföldi rendőrök azonosították a szabálytalanul közlekedő 45 éves férfit, aki 2021. július 13-án a Carl Lutz rakparton a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthajtva a menetiránnyal szemben közlekedett”

– írja a Police.hu január elsejei híre.

A kijelölt gyalogátkelőhely, azaz zebra, fokozottan veszélyes területe a közúti közlekedésnek, hiszen a mindenféle járműnél sérülékenyebb gyalogosok ott szabályosan keresztezhetik az úttestet. Ott kocsival menetiránnyal szemben közlekedni súlyos szabálysértés: a gyalogosnak – ha nincs jelzőlámpája, amely pirosat mutat – elsőbbsége van, és hiába pillant balra, mielőtt lelép a járdáról, ha aztán elütik jobbról.

Ennél a potenciális halálos forgatókönyvnél persze van enyhébb is: lehetne, hogy az autós valamiért ugyan szemben közlekedik a forgalommal, de üres a környék, tökéletesen belátható a helyszín, tehát elvileg szabálytalan a manőver, de legalább nem veszélyes.

Nem kell találgatni, itt melyik esetről lehet szó, videó van róla:

A gyalogosfeljáróról könnyű beazonosítani, hogy a rakpart Szent István park alatti zebrájánál történt az eset:

A közlemény elején pedig van még egy fél mondat, hogy teljes legyen a kép:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte az eljárást azzal az autóssal szemben, aki a nyáron a menetiránnyal szemben hajtott le a Carl Lutz rakpartról.”

Tehát minden bizonnyal ez történt: a Ford Ranger tulaja nem bírta kivárni, hogy a lassan haladó forgalomban eljusson az onnan nagyjából háromszáz méterre lévő felhajtóig, inkább

  • a rakparton állandó záróvonalat átlépve,
  • a szembejövők oldalán kerülte ki a gyalogosszigetet,
  • miközben érkezett szemből egy másik kocsi (annak a fedélzeti kamerája felvette a jelenetet), amelynek állóra kellett fékeznie,
  • a szabálytalan fordos gyakorlatilag lassítás nélkül, a járdára hajtva, a szabályos kocsit jobbról kikerülte,
  • utána pedig tovább előzve a sort, vagy a parkolósávot használva autózott még néhány száz métert a felhajtóig.

Nehéz vitatni, hogy ez a szabálysértések mindenki hibázik néha – egyesek úgy érzik, bármit megtehetnek skáláján erősen az utóbbi felé mutat, többszörös szabályszegéssel, olyan konkrét balesetveszéllyel, amelyet egy másik autónak vészfékezéssel kellett elhárítania. Sok szabálytalansággal ellentétben erről készült bizonyító erejű videó, amely eljutott a rendőrséghez, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysága szabálysértési eljárást indított, majd kiszabta a büntetést:

pénzbírságot.

A hírből nem derül ki ennek az összege, de az üzenet így is egyértelmű: egészen pofátlan, veszélyes szabálysértést is elkövethetsz, legfeljebb fizetned kell egy kis pénzt, aztán vezethetsz tovább. Ha mázlid van, a további hasonló manővereidről nem készül felvétel.

Vagy te nem így gondolod?

Mit gondolsz erről az esetről és a büntetésről?

Egy hasonló, bár azért súlyosabb eset néhány órával későbbről:

És ezt olvastad már?
A Bentley nyolc év alatt akarja elérni a teljes villamosítást és karbonsemlegességet