Talán ha a gyalogosnak nem sikerült volna elugrania a kocsi elől.

Este írtam néhány sort egy szerintem indokolatlanul enyhén büntetett közlekedési szabálytalanságról.

Reggel pedig szembejött egy újabb Police.hu-hír, amelyben szintén arról számolnak be, hogy lezártak egy fedélzeti kamerás videó alapján indított eljárást. Nem fogok minden hasonlóról írni, de ezt még muszáj.

Már a hír címe is sokatmondó:

Nem sokon múlt, hogy zebrán gázoljon.

A videót megnézve pedig egyértelmű, hogy nem túloztak: egy Opel Corsa vezetője épp nem üt el egy tökéletes látási viszonyok között, egy felfestett-kitáblázott zebrán áthaladó gyalogost, majd a bokájától centikre újból gázt ad, és kis híján elsodorja.

„A pesterzsébeti rendőrök azonosították a szabálytalanul közlekedő 65 éves férfit, aki 2021. október 11-én a XX. kerületi Topánka utcán egy​ kijelölt gyalogosátkelőhely előtt nem adott elsőbbséget egy járókelőnek. A felvételen látszik, hogy a gyalogosnak el kell ugrania a kocsi elől, hogy elkerülje az ütközést” – írják az esetről. Az eljárás lezajlott, a büntetés:

pénzbírság.

Tehát az, hogy egy autóvezető ilyen egyszerű körülmények között vagy ennyire nem képes felmérni a helyzetet, vagy ennyire nem zavarja, hogy a szó szoros értelmében el kell előle ugrania egy szabályos gyalogosnak, legrosszabb esetben szándékosan büntet, a rendőrség szerint nem indok arra, hogy legalább ideiglenesen eltiltsák a vezetéstől. (Az messzebb vezető probléma, hogy talán nem kellene mindenkinek jogosítványt adni, főleg nem életfogytig.)

A rakparti szabálytalanságról szóló cikkben, a szavazás szerint olvasóink nagyon túlnyomó többsége szerint túl enyhe büntetés a pénzbírság. És ebben az esetben?

Szerinted a majdnem gázolásért megfelelő büntetés a pénzbírság?

A felvetődő kérdéseket feltettem a rendőrségnek, frissítem a cikket, ha válasz érkezik.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Tesla sanghaji gyárában a padlón alszanak a melósok