Jellegzetes stílusával és utolérhetetlen erejével a Continental GT előző két generációja új vevőket hozott a Bentley számára, a most bemutatott harmadik széria pedig ott folytatja, ahol az elődje abbahagyta. Karcsúbb lett, és a luxus terén is szintet lépett a Bentley túrakocsija.

Ha a Bentley nevét hallod, akkor szinte biztosan a Continental GT jut eszedbe róla. Sportos stílusú luxusautóival hódított a márka az eddigi csaknem száz évében is, de az arculatát ez a túrakocsi változtatta meg igazán. Most pedig már a harmadik generációját leplezték le, ami mindenben túltesz az elődjén. Karcsúbb formájával, izmosabb motorjával és még fényűzőbb utasterével ez a legjobb, amit a Bentley ma kínálhat.

Ismerős, de teljesen megváltozott.

Ha ránézel, azonnal megmondod róla, hogy ez a Continental GT, de aztán feltűnik, hogy nem éppen úgy néz ki, ahogyan emlékeztél rá. A jellegzetes sziluettje megvan, akárcsak a méretes hűtőrács és a hangsúlyosan domborodó hátsó sárvédő, de az egész autó karcsúbb lett. A tengelytávját 135 mm-rel megnyújtották, újak az EXP 10 koncepcióautó által ihletett fényszórók is, de az ellipszis formájú hátsó lámpákról ismered fel a legkönnyebben az új modellt.

Fényűzőbb már aligha lehetne.

Belül pontosan ilyennek képzeltük el a tökéletes túrakocsit. A legfinomabb anyagok vesznek körbe, például minden egyes autóhoz 10 négyzetméter fát használnak fel, amit kézi munkával kilenc óra alatt építenek be. A bőrkárpitot rombuszmintás varrás díszíti, és a svájci órákból ismert „Côtes de Genève” mintázat is egyedülálló a műszerfalon. A mesés kényelemről a 20 irányban állítható ülések és az akusztikus üvegek gondoskodnak.

High-tech, de csak ha akarod.

A műszereket kijelző vetíti, és a középkonzol éke a 12,3 colos, retinafelbontású érintőképernyő, amire a Bentley legújabb infotainment rendszere került, tetszés szerint konfigurálható kezdőlappal és Apple CarPlay okostelefon-tükrözéssel. De ha zavar a modern képernyő, beforgathatod a műszerfalba, mint James Bond a rendszámtábláját, a helyére egyszerű fabetét, vagy három klasszikus számlapos óra is kerülhet: egy hőmérő, egy iránytű és egy stopper.

Megvan az erő, amit kinézel belőle.

Ha Bentley, akkor tizenkét henger, és ezen a téren a Continental GT sem okoz csalódást. Az új 6 literes W12 TSI teljesítménye 635 lóerő, a legnagyobb nyomatéka 900 Nm, a nyolcfokozatú duplakuplungos váltóval pedig 3,7 másodperc is elég, hogy százra gyorsuljon, a végsebességet könnyen megjegyzed, mert csupa hármasból áll: 333 km/óra. Rajtprogram is van, de ha csak túrázol, akkor vitorlázó üzemmód spórol neked a benzinnel.

Vezetni akarjuk majd.

Már most alig várjuk, hogy kipróbáljuk a Bentley újdonságát, amit az ígéretek szerint vezetni is jobb lesz. A nagyszilárdságú acélok és alumínium használatával 80 kilogrammal könnyebb az elődjénél. Széria az összkerékhajtás, de amennyire csak lehet, hátsókerekesként viselkedik az autó, és csak szükség esetén továbbítja a nyomatékot az első kerekekre. A tökéletes útfekvésről légrugózás és aktív futómű gondoskodik, ami 48 voltos hálózatról villámgyorsan működik.

Az opciók között máris elvesztünk.

A mátrixfényszórótól a head-up displayen és a felülnézeti képet adó kamerán át az éjjellátó rendszerig minden rendelhető a Continental GT-hez, ami csak eszedbe jut. A 16 hangszórós, 1500 wattos Bang & Olufsen hifi ebben az autóban még nem a csúcs, mert 18 hangszórós, 2200 wattos Naim hifit is rendelhetsz. 70-féle fényezés, 15-féle kárpit és 8-féle fabetét gondoskodik róla, hogy ne készítsen két ugyanolyan példányt a Bentley.

Jövőre már a budapesti szalonban csodálhatod.

Bizony, végre a Bentley is megérkezik Magyarországra, jövőre nyílik a budapesti kereskedés, ami mindenben megfelel a brit márka elvárásainak, 160 négyzetméteres területén kezdetben két autót állítanak majd ki. Az importőr a Porsche hazai forgalmazója, a Porsche Inter Auto Hungaria lesz, ezért a kereskedés is a Szerémi úton kap helyet. A tervek között jövőre öt, két év múlva tíz autó eladása szerepel, ami között biztosan lesz ilyen Continental GT is.

És ezt olvastad már?
Végre egy balesetmegelőzési kampányvideó, ami úgy szörnyű, ahogy szörnyűnek kell lennie