Minden idők legsikeresebb BMW-sorozatának tagja, ráadásul az első, amelyből elkészült minden idők legsikeresebb túraautója. Most kell venni!

Mi történt? Kérdezheti az, aki néhány évig nem figyelt, most pedig ránéz a második generációs 3-as BMW-kre a használtpiacon. Nyolc-tíz éve már félmillió forint alatt kínáltak megtekintésre érdemes darabot – vagyis olyat, amely valamennyire megmenekült a BMW-k átkától: az erősebbet, szélesebbet, laposabbat, hangosabbat stb. hajszoló lelkes, ám kellő hozzáértéssel és anyagi forrásokkal nem rendelkező fiatal tulajdonosoktól. Vagy üzembentartóktól.

Jobb oldali tükör? Akkor még nem volt alap

Akkor egymillió forint körül már nagyon megkímélt darabokat vagy akár kabriókat is lehetett venni – most nagyjából ennyi az indulóár, azt pedig tudjuk, hogy általában nem a kínálat aljáról érdemes választani, mert végén az lesz a drágább.

Szóval, mi történt? Persze más a forintárfolyam és úgy általában a világ is, de az E30-as ára nem csak ezért lőtt ki. Persze, ahogy egyre idősebbek lettek, úgy van belőlük egyre kevesebb, főleg egyre kevesebb igazán vágykeltő példány, de a legfőbb ok, hogy ez egy nagyon jó, nagyon élvezetes, de viszonylag egyszerű autó, abból a korból, amit ma sokan visszasírnak az egyébként kényelmesebb és biztonságosabb, de karaktert és stílust általában nélkülöző, túlbonyolított, modern kocsikból.

Már negyven éve

Az első 3-as BMW, az 1975-ben bemutatott, E21-es kódjelű cápával a BMW tovább erősítette a sportos márka imidzsét, az eladási statisztikák alapján fel sem vetődhetett, hogy irányt kellene váltani. A második generáció, az E30-as 1982-es bemutatkozásakor nem is voltak nagy meglepetések. Szériafelszereléssé vált az ikerfényszóró, a kornak megfelelően szögletesebb lett a karosszéria, ennek mellékhatásaként eltűnt a cápaorr.

Modernebbé vált a műszerfal és a kormány, de megmaradt a vezető felé döntött középkonzol – ahogy stilizált formában a mai BMW-ken is megvan –, LED-ek mutatták az olajcsere esedékességét. Míg az E21-esből csak kétajtós készült (a Baur-féle Topcabriolet-t ne soroljuk ide), az E30-as két- és négyajtós, később kombi (Touring) és kabrió karosszériával gyártották (meg ugye a Baur TC2).

Ez bizony egy gyári fotó: M3 pickup. Nem úgy szép, de nagyon kellene, kár, hogy a BMW sem gondolta komolyan

Akkoriban még i betű különböztette meg a befecskendezős benzineseket a karburátorostól, de már csak a legkisebb, 316-os kapott porlasztót, ám így is kilencven lóerőt tudott, ami még a kilencvenes évek közepén is átlagos érték volt ekkora hengerűrtartalomhoz, egy évtizeddel korábban kifejezetten jónak számított. A 318i 105 lóerős volt, a 320i ennél nem csak húsz lóerővel, hanem két hengerrel is többet tudott, a csúcsot a 325i jelentette, szintén sorhatos orgánummal.

Már a 02-es BMW-ből is készült Touring, csak az még nem a klasszikus kombit jelentette

Nem csak a karosszériaváltozatok számában múlta felül elődjét az E30-as: 324d illetve 324td néven dízelmotort, 325ix-ként összkerékmeghajtást kapott, de ennél nagyobb nyomott hagyott az autótörténelemben az M3-as bemutatása, amellyel igazi sportkocsivá vált a 3-as sorozat. Ma minden második E30-ason találunk legalább egy M-logót, ami a tisztelet kifejezésére szép gesztus, egy M3-ashoz viszont kevés, annak ugyanis nemcsak a motorja volt egészen más, de a motorháztető és a napfénytető kivételével a karosszériája is.

Az M3 motorja. Bizony, négyhengeres, nem hat

Az 1987-es modellfrissítés utáni példányokat – amelyeket a nagyobb hátsó és a vetítőlencsés első lámpákról és a műanyag lökhárítóról ismerhetünk fel a legegyszerűbben – Magyarországon is árulták újonnan, de az orvosok és ügyvédek általában legfeljebb 318i-t vettek, de inkább 316i-t, ami csalódás lehet annak, akinek azt duruzsolják a fülébe, hogy csak a hathengeres BMW az igazi BMW, de tökéletes választás azoknak, akik tényleg napi kocsit keresnek (mellesleg tisztában vannak vele, hogy a legendás M3-as is négyhengeres motort kapott).

M3 Evo. Százezer euróért már kifoghatunk egyet

A késői E30-asok vevői akár vezetőoldali légzsákot és légkondit is rendelhettek autójukba, meg persze bőrülést, napfénytetőt, fedélzeti komputert és még számtalan extrát, de már a tekerős ablakú, fordulatszámmérő és szervokormány nélküli alapváltozatok tulajdonosai is megkapták azt az élményt, amiért az E30-as ma is fogalom: a jó úton káprázatos, de rossz burkolaton sem gyilkos futóművet, a hajtási befolyásoktól mentes kormányzást, a – nem utolsósorban a rövid váltónak hála – megfelelő dinamikát, és a kortalanul szép formát. Valamint azt a megfoghatatlan 3-as BMW-érzést, ami az E21-estől az E46-osig tapasztalható négy generáción keresztül.

M3 Evo-belső. Boldog ember, aki nem csak képen láthatja

Ha találunk egy szép példányt, és vigyázunk rá, egy élvezetes, akár mindennapi használatra is alkalmas – de a többi közlekedő és az időjárás miatt nem ajánlott – autónk lesz, amelynek garantáltan tartja, sőt növeli az értékét.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában