Korszerű motorkerékpárokat és nagyteljesítményű autókat szerzett be a rendőrség, az utóbbiakat a pofátlantanító akcióban is fogják használni.

A BMW speciálisan a rendőrségi munkára gyártotta azokat az R 1250RT típusú motorkerékpárokat, amelyből 25 példányt most vettek át a magyarországi rendőr-főkapitányságok. Az 1254 köbcentis, 136 lóerős, kéthengeres boxermotorral szerelt motorkerékpárok újdonsága a megújult műszerfal, ahol a navigációs rendszert is meg lehet jeleníteni.

A rendőrségi motorkerékpáros szolgálat 95 éves múltra tekinthet vissza Magyarországon,

és azóta nélkülözhetetlen részévé vált a rendőri munkának. 1926. július 29-én lépett első alkalommal szolgálatba rendőrségi motorkerékpáros, amely eleinte megfigyelő, felderítő, futár és összekötő feladatokat látott el.

Szőrmesapkás rendőrök Csepel motorkerékpárokon 1956-ban (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

A Magyarországra látogató államfők és magas rangú személyiségek utazásainak biztosítására és kísérésére 1960 tavaszán 24 fővel alakult meg a rendőrségi díszmotoros egység.

A rendőrségi motoros feladatokat kezdetben Simson motorkerékpárokkal látták el.

A legújabb BMW-motorokban többek közt elektromosan állítható szélvédő és fűthető markolat is van.

Motoros rendőrös felvezetés a Moszkva téren 1965-ben (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)
1970-ben is jártak BMW motorkerékpárral a magyar rendőrök (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

A pofátlantanító akcióhoz is beszerzett újabb autókat a rendőrség.

2018 óta hajtottak végre civil autókkal menet közben forgalomellenőrzést, a pofátlantanítás névre keresztelt akciót 2020-ban indították. A feladatot eleinte húsz autóval látták el, majd 2019-ben 12, 2020-ban pedig újabb 8 autót vásároltak erre a célra.

Most ismét bővült a civil rendőrségi autók parkja négy Škoda Octavia RS-sel. Az autókat kétliteres, turbós négyhengeres motorral szerelték fel. 245 lóerős teljesítménnyel és 370 Nm nyomatékkal ideálisak lesznek, hogy felügyeljék a gyorsforgalmi utak biztonságát. A képeken a rendszámuk is látszik – de ugye nem csak a rendőrök közelében autózol szabályosan?

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Komoly tisztogatás jöhet a Ferrarinál, ha idén is elbukják a bajnokságot