Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Bugatti Veyron több szempontból is ledöntötte a korlátokat, az első sorozatgyártású szuperautó volt, ami átlépte a 400 km/órás sebességet, és ennek éppen 15 éve.

A Bugatti feltámasztása elég emlékezetesre sikerült, a Veyron ugyanis több téren is alaposan felülmúlta az addig ismert szuperautókat. A 8 literes W16-os motorja 1001 lóerős teljesítményre és 1250 Nm nyomatékra volt képes, amivel 2,5 másodperc alatt gyorsult százra, és a végsebessége elérte a 407 km/órát.

A fedélzeti rendszer egy sor ellenőrzést folytatott le, és csak akkor adta áldását, ha minden paraméter megfelelő volt. A Bugatti ekkor a hasmagasságot 125-ről 65 milliméterre csökkentette, a jobb légellenállás érdekében behúzta és megdöntötte a hátsó szárnyat.

a márka kilenc kilométer hosszú, három sáv széles tesztpályáján Ehra-Lessienben, de az első próbálkozás során „csak” 380 km/órát ért el. Pár nappal később, ideális időjárási körülmények közt már 411 km/órát futott a Bugatti, a sorozatgyártású autók közt elsőként lépte át a négyszázas határt.

A hitelesített mérés igazolta, hogy a Bugatti 407 km/órát ért el, amivel beírta magát az autózás történelemkönyvébe. A Veyron később még két rekordot behúzott: 2010-ben az 1200 lóerős változata 431 km/órával futott, 2013-ban pedig a 409 km/órával a leggyorsabb nyitott tetős modell lett.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.