A pszichológiai vélemény szerint alkalmatlan a vezetésre.

Aki igazságot akar osztani az utakon, vagy videójátékozzon, vagy menjen el közlekedési rendőrnek. Egy 46 éves, büntetlen előéletű férfi a harmadik, rossz megoldást választotta, amikor 2021. július 7-én Karcagon, a városközpont felől a Deák körúton közlekedett úgy, hogy a jobb első ülésen, biztonsági gyermekülésben vele utazott hatéves kisfia is.

„A bajok a Deák körút, Kórház utca, valamint a Madarasi és Rákóczi utak kereszteződésében található körforgalomban kezdődtek – áll a Szolnoki Törvényszék közleményében.

A férfi úgy ítélte meg, hogy az ott, elé behajtó női sofőr nem biztosított számára elsőbbséget. Elhatározta, hogy számonkéri rajta, és folyamatosan dudálva üldözőbe vette. A nő kihajtott a körforgalomból, és a Kórház utcán folytatta volna útján, de a vádlott, a záróvonalt figyelmen kívül hagyva, a forgalom elől elzárt területen áthajtva megelőzte, majd mindössze 2-3 méterrel előtte, féktávolságon belül fékezni kezdett. A nő nem tudta elkerülni az ütközést, és 37 kilométer per óra körüli sebességgel a vádlott autójának hajtott.

A balesetben senki sem sérült meg, de mindkét személygépkocsiban jelentős károk keletkeztek.”

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint ez egyrészt közúti veszélyeztetés nevű bűncselekmény, másrészt rongálás, ami 50 ezer forint felett szintén bűncselekmény. Bár a vádlott tagadta bűnösségét, a Karcagi Járásbíróság első fokon tavaly októberben egy év három hónap – két évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben, és

mivel a vádlott az ügyben elvégzett pszichológus szakértői vizsgálat alapján a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan – végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A férfi fellebbezett, de a Szolnoki Törvényszék május 19-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A milyen büntetést kapott a büntetőfékező, balesetet okozó férfi kérdésre tehát van válasz. Arra továbbra sincs, nem kellene-e esetleg a jogosítvány megszerzése előtt pszichológiai vizsgálat – nem ez az első eset, hogy érvényes jogosítvánnyal emberkedő sofőrről derült ki, hogy valójában alkalmatlan a vezetésre.

Korábban írtunk a témáról:

Ki kellene mondani végre: nem jár mindenkinek jogsi

A nemrégiben az M0-son történt eset kapcsán megint felvetődik: hogy kap egy ilyen jogsit? Simán.

(A címlapkép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában