Eddig mondhattuk, hogy a Cupra önálló márkává emelése csak marketingfogás. A Formentor viszont már nem Seat, és tényleg alkalmas a brandépítésre.

Lehet, hogy inkább ilyet vettem volna – mondta egy friss Infiniti-tulaj a zöldséges előtt, miután tájékoztattam, egyáltalán mi is az az autó, amely pofára jobban tetszik neki, mint a saját új kocsija. Az Infiniti-birtoklást leszámítva tipikus eset az övé: a Cuprát nagyjából mindenki észreveszi, mindenkinek tetszik, de senki nem tudja, milyen autó is.

A társadalom jó részénél ez még sokáig nem fog változni: a Cupra nem lesz tömegcikk; nem lesz olyan prémiummárka, amelyik drága, ezért sokaknak nincs, de ismernek valakit, akinek van; és olyan luxusmárka sem, amilyen még az ismerősök ismeretségi körében sincs, mégis mindenki tudja, hogy létezik, és be is tudja azonosítani az utcán. Ha így vesszük, nagyon jó az infinitis párhuzam.

Annyiban is, hogy ez is egy ismert autógyártó alá tartozik. A Cupra név nem új, a Seatok legsportosabb verzióit a kilencvenes évek óta így hívják – a kétliteres, 150 lóerős Ibiza Cupra kezdte a sort –, arra viszont kevesek fogadtak volna, hogy éppen a 2010-es évek végének autóipari kihívásai közepette épít belőle önálló márkát a Volkswagen-csoport, pedig természetesen piaci logika van mögötte: a Seat-eladások remekül alakulnak, egy Seat-közeli sportos almárka is nyereséget hozhat.

Az még nem akkora cselekedet, hogy a Seat Leon Cupra és Seat Ateca Cupra ezentúl Cupra Leon és Cupra Ateca – nem kerül sokba a cégnek, csak aztán nem meglepő, ha a tesztelő azt írja, hogy „a Cupra kisebbik crossovere a facelift után sem ad igazi többletet ahhoz képest, mintha Seat Ateca Cupra lenne”.

Jól megy, nézik, kényelmes, de akkor is Seat maradt – Cupra Ateca-teszt

A Cupra kisebbik crossovere a facelift után sem ad igazi többletet ahhoz képest, mintha Seat Ateca Cupra lenne.

Így nehéz márkát építeni, a DS-t is azóta lehet komolyan venni, mióta az átemblémázott és felextrázott Citroënek után elkészítették a DS 7 Crossbacket. A Cupra első önálló modellje – amelynek nincs és nem is lesz Seat-változata –, a Formentor.

Formentor egy félsziget Mallorca északkeleti partjánál – esetünkben viszont sokkal lényegesebb a nevét viselő autó. Nagyon nehéz ma eredeti formát alkotni, és a Formentorba is beleláthatunk seatos vagy akár nem VW-csoportos autókról ismert jegyeket, de Alejandro Mesonero-Romanos dizájner megtette, amit tudott. Ő pedig rengeteget tud. Még akkor is, ha az első igazi Cupra egy crossover, nem valamilyen lapos, vad sportkocsi, amely több lehetőséget biztosítana a tervezőnek és a piaci bevezetésen dolgozó marketingcsapatnak is – csak a vevők nem ilyeneket keresnek.

A spanyol mester a jó arányú, laposnak és szélesnek ható, hosszú motorháztetejű, rövid farú karosszérián úgy játszott az ívekkel, domborításokkal, homorításokkal és élekkel, ahogy a Lexusnál is szokás, csak neki van hozzá érzéke. Nemcsak harmonikus és igényesen dögös a Formentor, bármelyik vonala vagy részlete hiányozna vagy másmilyen lenne, sokkal gyengébb eredményt adna. A metszett első fényszórók, a lökhárító elsőre kaotikus, de centikre pontosan kitalált beömlői, a motorháztető élei, a kocsit nyúlánkabbnak láttató dizájnmegoldások, a zseniális farkiképzés – szürke autó ritkán kelt ekkora feltűnést.

Belül sem nehéz volkswagenes-seatos hatást érzékelni, a Cupra-logó bronzszínének használatával és egy-két specifikus részlettel – például a kormányon lévő start-, illetve Cupra-logós karakterisztikaválasztóval – azért sikerült kicsit egyedibbé tenni a műszerfalat és környezetét (sajnos a VW-trend szerinti simítós csíkgombokat a Formentor sem úszta meg). A váltókar helyetti pöcök és a középső, nagy monitor nem a legjobb módja a sportos hangulat fokozásának, de az első sportülések hatásosan kompenzálnak.

A Formentor-kínálat 150 lóerős benzin- vagy dízelmotorral kezdődik, a képeken látható tesztautó a másik véglet, a Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive. A kétliteres, turbós négyhengeres 400 Nm-t és 310 lóerőt tud, ez ugye 155 lóerős literteljesítmény, elismerésre méltó. Szépen morog, hörög, sőt, visszadurrog, furcsa lenne, hogy miért nem váltja ki azt a reakciót a környezetéből, mint a hangosan sportos autók általában – ha nem tudnánk, hogy mindez leginkább a hangszórókból jön.

Pedig amúgy nem kell tettetnie a sportosságot a csúcs-Formentornak, mert a papíron jól mutató menetteljesítmények a valóságban is azok. A DSG váltó szokás szerint be tud zavarni a képletbe, de amikor megjön az erő, akkor nagyon megjön, ami még kevés az élvezetes és biztonságos autózáshoz, a feszes futóművel, precíz kormányzással és összkerékmeghajtással viszont már minden adott. Egy nulláról indított márkánál ez fantasztikus eredmény lenne, de a bőséges volkswagenes-seatos tudást és technikát használó Cupránál dicséretes feladatmegoldás.

 

Legalább 10,6 millió forintot kell fizetnie annak, aki új Cuprát szeretne (1.5 TSI), a több mint kétszer erősebb csúcsmodell 17,9 millió forint. Ennyiért nem sok olyan, igazán dinamikus kocsit kapni, amelyet nem ismernek fel az utcán!

Ez is érdekelhet:

Az 1,7 tonnás Mini – Cooper SE Countryman All4-teszt

A zöld rendszám most épp kevésbé vonzó, az ötajtós, hibrid crossover ettől még lehet az.

(Fotó: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában