A 14 éves Alaina Gassler kétségkívül nagy jövő előtt áll. Bár még ahhoz sem elég idős, hogy jogosítványa legyen, már meg is oldott egy olyan problémát, ami a vezető figyelmetlenségével karöltve naponta okoz baleseteket az utakon.

Ez pedig az a bizonyos holttér problematika, az autó oszlopai által kitakart tér, vagyis a csökkent látómező, mely miatt még akkor is forgatnod kell a fejed vezetés közben, ha a figyelmed folyamatosan vándorol a tükrök között.

Alaina egy pályázaton indult ezzel a munkával, melynek végül meg is nyerte a 25 ezer dolláros fődíját. A megoldásának annyi a lényege, hogy egy projektor a teret kitakaró oszlopra vetíti azt a képet, amit egy külső kamera lát.

A kiskorú feltaláló

Mindezt olyan technológiák segítségével csinálta meg, melyek simán beszerezhetőek egy elektronikai áruházból, igaz, a formatervezéshez már 3D-nyomtató segítségére is szüksége volt.

A megoldás nemcsak zseniális, de látványos is, ráadásul a szükséges technológia teljesen elrejthető az autó műszerfala alá. Csodáloznánk, ha Alaina nem kapna hamarosan lehetőséget valamelyik nagyobb autógyártó gyakornoki programjában.

És ezt olvastad már?
Nahát, milyen jópofa magyar hidak vannak!