Bár a Targa Florio fantázianevű tonik látványosan olasz akar lenni, valójában nem az; sose találnád ki, ki gyártja.

Igazi autóbuzi-csali ez a versenyautós, hatalmas Targa Florio feliratos dobozos lötty, rá is haraptam azonnal. Biztos valami egyszeri olasz import, vegyünk párat, úgyse látjuk itt többet – gondoltam, amikor a komarnói Kaufland pénztára előtt megláttam a feltornyozott rózsaszín dobozokat. Egy euró ötven, úgy hatszáz forint darabja; ennyit igazán megér a doboz szerint szicíliai tengeri sóval és rózsával felturbózott tonik, ami nyilván valóban az egykori legendás Targa Florio országúti versenyeknek teret adó szigetről származik!

A Targa Florio országúti versenyeket 1906 és 1977 között rendezték Szicíliában. Eleinte még a forgalmat se nagyon zárták le a versenyek idejére, mégis mindössze 9 halálos áldozata volt a futamoknak 71 év alatt
Az autót a grafikán alighanem az 1923-as győztes Alfa Romeo FL TF ihlette, de a kocsit művészileg kicsit átértelmezte a rajzoló néhány részletében
Dehogy származik. Ez itten kérem egy fantáziadús termékfejlesztő csapat által megálmodott echte csehszlovák termék: a Kofola gyártja.
Bizony, a Kofolát nemcsak, hogy nem sodorta el a globalizáció, még ilyen kreatív termékfejlesztésre is van energiájuk
A kékben nem rózsa, hanem babér van. Az Eroicát pedig ebben a rózsaszín-fekete fülledtségben nem lehet elsőre nem Eroticának olvasni

Van weboldala a szlovák és a cseh nemzeti domainen is. Mint kiderült, létezik fiú és lány változatban is; a kékben babérlevél az ízesítés és biztosan kevesebb benne a cukor. Mert ebben a rózsaszínben elég sok.

Azért a rózsaszínt vettem, mert ott és akkor csak ez volt a boltban, de a kóstolásnál kiderült, hogy inkább a kék lehet az igazi. Ez a „tonica rosa” erősen túlédesített. Ez kortyolás közben még nem is tűnik fel, akkor a dús szénsav dominál, de az utóízben nincs se rózsa, se só, csak szirup, egy kis kesernyével.

Ennek a toniknak tényleg a doboza, a dekorációja, az olasz hangulata adja a lényegét. De ha az íz mellékes, sőt: felejtendő is, a dizájn hatalmasat üt, őszintén gratulálok az ötlethez és a kivitelezéshez a Kofolának! Most, ahogy ezeket a szavakat írom és ki-kipillantok az asztalon a laptop mellett álló, immár üres dobozra, még számban az émelyítő ízmaradványokkal is biztosan tudom, hogy ha megint megyünk a szomszédba vásárolni, immár tudatosan fogom keresni a Forza Eroica Siciliana Ceskoslovenskát. Egyrészt mutogatni akarom ezt a csodaszép tárgyat még embereknek, másrészt ezek után ki kell próbálnom a kéket is!

Ez a város szó szerint elterül, mint egy ember

Centuripe jó eséllyel a világ egyik legfurcsább városa, legalábbis a magasból nézve. Ám úgy tűnik, a helyieket ez nem különösebben foglalkoztatja.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában