A héten elkezdődött a termelés, ezzel hivatalosan is megnyitott a németországi Grünheidében épített Tesla-gyár, az amerikai cég első európai üzeme.

Nem volt egyszerű menet, de a héten végre elindult a sorozatgyártás a Tesla első európai gyárában, amit Berlin mellett építettek fel. A hatmilliárd eurós, azaz 2200 milliárd forintnak megfelelő beruházással létesített üzem rekordidő alatt készült el, a bejelentéstől számítva egy kicsivel több, mint két év alatt, ami azzal magyarázható, hogy a Tesla a saját kockázatára már a végleges hatósági engedélyek előtt elkezdte az építkezést.

A gyárat évente 500 ezer autó összeszerelésére méretezték, és kezdetben a Tesla kisebbik crossovere, a Model Y készül itt, amit eddig kínai gyártásból kaptak az európai vásárlók is. A hivatalos nevén Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg ünnepélyes megnyitóján adták át az első harminc autót a vásárlóknak, és

Elon Musk sem hagyta ki, hogy táncot lejtsen, ráadásul egy drónnal, még ha ezúttal annyira nem is eresztette el magát.

Zöldek az elektromos autó ellen

A Tesla beruházása a kezdetektől komoly lakossági ellenállás mellett zajlott. A környék lakói és környezetvédő szervezetek tiltakoztak a többi között azért, mert a melléképületekkel és az elkészült autók parkolójával együtt 302 hektárt elfoglaló üzemhez kivágtak egy egész erdőt, és attól tartanak, hogy a gyár évi 1,4 millió köbméteres vízfogyasztása, ami egy negyvenezres település fogyasztásának felel meg, ivóvízhiányt okozhat az eleve egyre szárazabb éghajlatú vidéken.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Már Budapesten is van hova vinni a Teslákat gyártói minőségű karosszériajavításra

Már nem kell Bécsig menni egy törött Teslával, ha gyári minőségű javítást szeretne a tulajdonos. A Duna Autónál megnyílt a Tesla Approved Body Shop.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Újra zúghat a Volga, de eddig sem volt könnyű dolga

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés