Idén már másodjára a szaúdi sivatagban rendezték a Dakar-ralit, de ettől nem lett kevésbé látványos, mint az afrikai vagy dél-amerikai elődje, sőt. Mutatjuk a legjobb felvételeket.

Az idei Dakar-rali arról lehet emlékezetes, hogy Stéphane Peterhansel új rekordot állított be az autók közt szerzett nyolcadik győzelmével, a motoros sikereit is beleszámítva pedig tizennegyedik alkalommal nyerte meg a Dakar-ralit. A hetvenes évek végén még Párizsból rajtolt Afrikába, majd 2009-től Dél-Amerikában zajlott a verseny, idén pedig másodjára Szaúd-Arábiában száguldottak az autók, motorok és kamionok.

Stéphane Peterhansel eredménye azért is nagyszerű, mert bár idén csak egyetlen egy szakaszgyőzelmet szerzett, de az első háromból is csak egy szakaszon maradt ki, és sosem engedett öt percnél több előnyt a riválisainak, akik idén is a hozzá hasonlóan rutinos Carlos Sainz és Nászer el-Attija voltak.

A MINI-t vezető Peterhansel az egyetlen versenyző a Dakaron, aki mind a három kontinensen nyerni tudott.

Ne gondold, hogy csak azért, mert 2021-et írunk, a Dakar-ralin végigmenni könnyebb lenne, mint valaha.

A versenyzők továbbra is csak az előző nap kapják meg az útvonalat, és a GPS használata nem megengedett, a sivatag pedig most is olyan kegyetlen, mint egy vagy több évtizeddel ezelőtt. Sajnos az idei Dakar sem múlt el tragédia nélkül, a francia motoros Pierre Cherpin olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy belehalt.

A Dakar mégis vonzza a bátor kalandorokat, akik akár motorral, akár 9,5 tonnás Kamazzal vágnak neki, két hétig elképesztően nehéz a feladatuk, ezért nem csoda, hogy a 310 indulóból csak 206-an látták meg a célt.

A Dakar pedig nemcsak az egyik legkeményebb, hanem a leglátványosabb motorsport is egyben, erről az idei futamon lőtt képek tanúskodnak.

(Képek: Red Bull)

Ez is érdekelhet:

30 évvel az első győzelme után ismét megnyerte a Dakar-ralit

14-szer győzött már, motorral és autóval is.

És ezt olvastad már?
200-zal az autópályán, 30-cal a faluban a 2,5 tonnás halványzöld német villanytankkal, az Audi Q8 e-tronnal
További cikkeink a témában