Hivatalosan is lehullt a lepel a Tesla egyik legkomolyabb kihívójáról. A Faraday Future bemutatta az FF91-re keresztelt gépet, ami legyorsulja a Teslát is, és hétszáz kilométert tehet meg egy feltöltéssel. Ha sikerül gyártásba adni.

Las Vegasban a szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be szériagyártásba szánt elektromos autóját a Faraday Future. A Tesla Motors egyik legnagyobb kihívójáról van szó, aminek érkezését már régóta beharangozták, és az FF91 néven érkező Faraday-típus pedig mindenben egy kicsit jobb akar lenni, mint a Tesla.

Például jóval erősebb, hiszen a legizmosabb Model S és Model X hétszázegynéhány lóerejéhez képest 1050 lóerőre és 1800 Nm nyomaték leadására képes az FF91 elektromotorja. A Faraday Future ezzel 2,39 másodperc alatt gyorsul százra, és már egy korábbi videón megmutatták, hogy ezzel otthagyja a Teslát is.

A hatótávja is rálicitál a Tesláéra, hiszen a 130 kilowattórás akkumulátor harmadával nagyobb nála, és egy feltöltéssel akár 700 kilométer megtételére is képes. A 250 kilowattos gyorstöltéssel pedig fél óra alatt négyszáz kilométert lehet rádobni a hatótávra, ami elég jól hangzik. A crossover stílusú karosszéria ellenére 0,25 a légellenállási együtthatója.

A trendnek megfelelően az FF91 önvezető autózásra is képes, ehhez pedig nem kevesebb, mint 13 radar, 10 kamera és 12 ultrahangos érzékelő található rajta, de a leglátványosabb a lidar, ami az orrából emelkedik ki. 5,25 méteres hosszával és 3,2 méteres tengelytávjával ez egy hatalmas autó, ami a Mercedes-Benz S-osztályéhoz hasonló helykínálatot és luxust ígér.

De várjuk ki a végét, hiszen bár ez már a sorozatgyártásba szánt modell prototípusa, de a Faraday Future jövője még egyáltalán nem biztos, a kínai támogatók által egyenesbe hozott céget még így is pénzügyi gondok sújtják. A 2018 tavaszára ígért FF91-re azonban már fel lehet iratkozni, 5000 dollárért pedig prioritásos listára is kerülhetünk, akik előbb jutnak hozzá a Tesla-konkurenshez.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában