Adófizetésre szükség van. Az autósokat sújtó újfajta adónemek bevezetése az államháztartáson kívül sok más szempontból is kívánatos lehet.

Sárgacsekk-adó, sms-adó, futóverseny-adó – nem csak technikai fejlettségben, a világegyetem kutatásában vagy a betegségek megismerésében és kezelésében vagyunk magasabb szinten füstadót és kapuadót kiötlő őseinknél, de adónem-kreativitásban is. Emelkedik ugyan a műszaki vizsga díja is, de az nem adó, és főleg nem az autósok által fizethető adófajta-lehetőségek kimerítése.

Veszélyes dolog tippeket adni valamihez, aminek megvalósulása esetén rosszabbul járhatunk, de három dolog mégis erre ösztönöz. 1.: az államnak kell a pénz, felelős állampolgárként pedig ezt tudomásul kell vennünk, sőt meg kell értenünk. 2.: akár szólunk, akár nem, az adónemfantaszta-bizottság többre képes nálunk. 3.: némely adónem az államkassza gyarapításán kívül más fontos társadalmi célokat is szolgálhatna.

Esztétikaikörnyezet-szennyezési adó

Egy kis kosz, horpadás, egy nem a legszerencsésebben választott színárnyalat még mentességet élvez. A háromküllős alufelnit felszerelő autósoknak viszont már fizetniük kellene – mentesség csak Saabra és Dodge Viperre járna –, ugyanígy adóznának az 80 lóerőnél gyengébb, elsőkerekes kocsira egy parkolóhelynél nagyobb felületű hátsó szárnyat eszkábálók, a szélvédő mögötti területet ronda plüssállatokkal benépesítők és a SSangyong Rodius-tulajok.

Rosszvicc-adó

Az ún. benzinkúti vicces feliratokból legfeljebb egyet lehetne elhelyezni a hátsó lökhárító feletti területen adómentesen, az ún. krómozottnak látszó benzinkúti műanyag betűkből legfeljebb nyolckarakteres feliratot lehetne kirakni, amely nem tartalmazhat szívecskét, becenév esetén pedig ipszilont. A pisilő kisfiús matrica kizárólag a brüsszeli Manneken Pis képmása lehet, nem a Kázméré, és legfeljebb egy kanálisba célozhat, nem egy Suzuki-emblémára.

Környezettévesztési-adó

Benga terepjáróval a városban? Százzal az autópálya belső sávjában? Fizessen!

Péntekesti-adó

Kocsiba be, ablakot le, nagyzenét fel, piros lámpától piros lámpáig nagy gáz–nagy fék, közben figyelni, észrevett-e mindenki. Utána pedig adót fizetni.

Jó levegő-, avagy Wunderbaum-adó

Kettőnél több illatosítót a visszapillantóra lógató vagy szellőzőrostélyra rögzítő, illetve a vanília és a kókusz aromáját hányáskiváltó ingerré elegyítő autósok megsarcolására. Aki vállalja, hogy utasokat nem szállít, soha nem húzza le az ablakot, és két másodperces szintidőn belül száll ki és be, adókedvezményben részesül.

Trikó- és trikónélküli-adó

„Aki gépjárműve üléseinek támláira trikót, illetve élénksárga vagy narancssárga láthatósági mellényt húz, valamint azon férfi, aki felsőruházat nélkül, vagy olyan ujjatlan trikóban vezeti járművét, amelynek nyakrésze a mellbimbójának vonala alá ér, külön jogszabályban meghatározott mértékű adót köteles fizetni.”

Gondolatok Hummer-elméletről, föld alatti biciklisekről és téli videózásról a Playeren.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában