A legendává vált legelső Mustang bemutatója után a Fordnál eljátszottak a gondolattal, mi lett volna, ha inkább egy kétüléses, rövidebb modellt szabnának belőle. A Shorty Mustangból egyetlen prototípus készült, ami kalandosan élte túl a zúzdát.

1964-ben, amikor a Ford bemutatta a Mustang első generációját, még nem voltak biztosak benne, hogy a családbarát 2+2 üléses változat helyett nem lett volna jobb kétszemélyes kivitelben gyártani. Ezért még abban az évben megbízást adtak egy dearborni külsős cégnek, hogy készítsék el a Mustang rövidített prototípusát, hogy választ kapjanak erre a kérdésre.

A tervezés feladatát Vincent E. Gardner kapta, aki korábban a legendás Raymond Loewy mellett is dolgozott, és a munka eredménye egészen jópofa lett. A Mustang III néven készülő prototípus eleje a gyártásba kerülő Mustangról került át, de

Shorty néven is emlegették a Mustangot, aminek a tengelytávját 40 centiméterrel rövidítették meg,

és bár kétségkívül remek munka, a szemünknek mégis az ikonikus nyújtott forma a kedves. A motornál nem adták alább, 5 literes V8-as került bele automata váltóval, Gardner pedig nemcsak a rövidke Mustang tervezésében, hanem az építésében is részt vett.

A Shorty Mustang megjelent a Motor Trend magazinban és 1965-ben kiállították a Henry Ford Museumban is, de hamar belátták, hogy nincs sok értelme gyártásba adni.

Gardner ezt elég rosszul viselte volna, ezért 1965. május 2-án egyszerűen ellopta a prototípust.

A tulajdonos ezért fél év után benézett a raktárába, és meglepetten fedezte fel az autót, majd értesítette a rendőrséget. A Fordnál addigra már bejelentették a prototípus eltűnését, amit a biztosító ki is fizetett nekik, ezért többet nem foglalkoztak vele.

Miután a biztosítóhoz került a Shorty, a cég egyik alkalmazottja vásárolta meg, majd feladott róla egy hirdetést az újságban.

Nem volt különösebb terve vele, de az ezredfordulón meggyőzték, hogy újítsa fel, ekkor ki is állították egy Concours d’Elegance-on.

2015-ben aztán úgy döntött, hogy megválik tőle, ezért a Shorty Mustang az RM Sotheby’s árverésére került.

amit a várakozásnak megfelelően tekintélyes összegért adtak tovább: 511 ezer dollárt, azaz 145 millió forintot fizettek érte.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon