A Porsche át akarja írni a szabályokat a sportautók csúcskategóriájában. Egyszer már megtették, és a Wired Magazinnak azt is megmutatták, most hogyan képzelik...

Amikor a 2010-es Genfi Autószalonon a németek leleplezték a 918 Spyder hibrid koncepcióját, egycsapásra övék lett a show. Az autó gyönyörű formája és futurisztikus megoldásai évekkel megelőzték a konkurenciát, míg a mellette álló 911 GT3 R Hybrid versenyautó arra emlékeztette a nagyérdeműt, hogy a Porsche technikailag is felkészült egy ilyen autó sorozatgyártására.

Miközben a Lamborghini és a Ferrari leginkább új V12-esek megalkotásával töltötte az elmúlt két évet, a Porsche elektromos hajtásláncát tökéletesítette. A 918 ugyan a V10-es Carrera GT utódjának tekinthető, mégis sokkal jobban emlékeztet az 1986-ban bemutatott 959-re: ahogy az, most a 918 is olyasmire készül, amire előtte senki sem.

A Wired cikkéből kiderül, hogy a projekt vezetője, Dr. Frank-Steffen Walliser irodájának ajtaja fölött egy digitális visszaszámláló jelzi, hány nap van még a 918 bemutatójáig. Kell is a precizitás, de a csapat jól halad. Olyannyira, hogy megmutatták, most hol is tart a dolog. A pár hete még csupán alkatrészkupacként létező prototípus egy a háromból, és bár az összevagdosott 911 karosszériaelemeknek hála, sokat nem árul el a végleges formáról, a szemfülesek elcsíphetnek rajta pár érdekes részletet:

Röviden a technikáról

A 918 hajtásáról egy, a versenysportból átemelt 4,6 literes V8-as gondoskodik két elektromotorral kiegészülve. Míg a benzinmotor teljesítménye 570 lóerő, az első tengelyre épített elektromotoré 80 kW, míg a váltó és a motor közé bepasszírozott másiké 90 Kw. Bár pusztán elektromos hajtással is képes 25 km megtételére, az igazán érdekes az, amikor minden erő a sebességhatárok legyőzésére tör. Ekkor 770 lóerő és bő 800 Nm nyomaték áll a jobb lábunk rendelkezésére, ilyenkor persze összkerékhajtásúvá válik a 918, ami valószínűleg nem is árt ilyen számok mellett. A váltó a 911 duplakuplungosa, fejjel lefelé beépítve.

Az intelligens hajtáslánc mellett a súlycsökkentés volt a legnagyobb prioritás. A teljesen karbon karosszériát alumíniumelemek egészítik ki, a súlyelosztás pedig olyan tökéletes, hogy a 918 váza sziklamerev még a legkanyargósabb versenypályán is. A bő 1600 kilósra tervezett autó alacsonyan tartott súlypontjával elképesztő tapadásra lesz képes.

Hogy ez mire elég? Három másodperc alatti százas rohamra, és 325 km/h végsebességre. Mindezt úgy, hogy teljesen feltöltött akkumulátorokkal akár egy csepp benzin nélkül is elérhető a 145 km/h. Nem semmi, és Dr. Frank-Steffen Wallisernek van még ideje csiszolni a részleteken: a Porsche 918 jövő szeptemberben kerül a szalonokba...

[A hír forrása a Wired, akiket irigylünk, hisz történelmi dolgot láttak!]

És íme egy friss videó az Evo jóvoltából:

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés