Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Most, hogy egyértelműen a szabadidő-terepjárók hódítanak a piacon, a Volvo is kihozott egy újabb ilyen típust. Az XC60 és XC90 kisebb testvéreként jön az XC40, aminek egyelőre csak a formáját ismerjük, de már az is elég meggyőző.

Nem apád Volvója – ezzel vezette fel legújabb modelljének bemutatását a gyártó, most pedig azt is láthatjuk, milyennek képzelik a fiataloknak szánt típust a svédek. Persze szabadidő-terepjáróról van szó, hiszen most ezek hódítanak, de nem elégedtek meg annyival, hogy lekicsinyítették az XC90-et. Az új XC40 elég karakteres, önálló stílust kapott, amiről azért nem maradhatnak el a jellegzetes hátsó lámpák, a tipikus hűtőmaszk és a Thor-kalapács fényszórók.

Belül is olyan stílusos az új XC40, mint amit a Volvótól egyébként is elvárnánk.

A színes képernyős műszeregység és az álló formátumú táblagép-érintőkijelző ismerős lehet a nagyobb típusokból. Még csak képen láttuk, de a színek és anyagok válogatása hibátlannak tűnik, ahogyan a praktikum is. A Volvo szerint minden eddiginél több holminknak találunk helyet magunk körül, például az ajtóban is elfér egy laptop, és a mobilnak is külön helye van, ami vezeték nélkül tölti is.

Csak ennyit tudunk még az autóról, hiszen a méreteit és a műszaki adatait egyelőre nem árulta el a Volvo. De azt már elmondták, hogy kezdetben D4 és T5 változatban adják majd, ami kétliteres, négyhengeres, turbós benzines és dízelmotort jelent. Ez azonban még messze nem minden. Az XC40 lesz az első, ami megkapja a Volvo új, 1,5 literes, háromhengeres, turbós benzinesét, mi több:

Még megvenni sem kell ahhoz, hogy vezesd, a Volvo egy másik koncepciót is kidolgozott hozzá. Mint egy mobiltelefont, úgy veheted magadhoz havi díj ellenében, amiben az adóktól a biztosításon át a szervizig minden benne van. Sőt, még egy másikra is cserélheted egy rövid időre, tehát ha csak azért vennél nagyobb Volvót, hogy nyaraláskor beférjen a család, akkor elég csak arra a hétre elhoznod a szalonból az XC90-et.

Kezdetben csak néhány országban indul ez a szolgáltatás, és a miénk nem tartozik közé, de az biztos, hogy az XC40 gyártása már novemberben elkezdődik a Volvo belgiumi üzemében, úgyhogy hamarosan meg is érkezik a svédek minden eddiginél fiatalosabb szabadidő-terepjárója.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.