Gyorsan tölthető, nagy a hatótávja, és nem kell útdíjat fizetnie, mi az?

Norvégiában szépen növekszik a hidrogénautók száma: tavaly a 35 százalékos növekedést regisztrált a Norvég Közúti Közlekedési Információs Tanács. Azért ne gondoljunk több ezer autóra, összesen 57 újonnan forgalomba helyezett hidrogénautóval jött ki ez a szám, míg a hidrogéntöltések száma az oslói Høvik állomáson tavaly megduplázódott 2021-hez képest.

Taxi Oslo első hidrogéntöltőjénél – Fotó: Hynion

Elsősorban a taxisoknak érdekes a hidrogénautó: a töltés gyors, a hatótáv nagy, útdíjat nem kell fizetniük, tehát olcsóbban működtethető a flotta.

Norvégiában számos frissen alakult taxis cég döntött a hidrogén mellett, a „veterán” Oslo Taxi is próbálgatja a technológiát.

Egyelőre a helyi hidrogénautózás piacát a Toyota uralja, de számos gyártó – köztük a BMW, a Honda vagy a Hyundai – komoly összegeket fektet a technológiába, a hidrogénautók tömeges elterjedésével számolva.

A hidrogén-töltőállomásokat üzemeltető svéd Hynion egész Skandináviában bővíti a hálózatát – a személyautók és a teherszállítók számára is –, amire megvannak a forrásai, és a cég szerint a kereslet is növekszik. Jelenleg négy új töltőállomást terveznek Svédországban, ezeket várhatóan 2023/2024-ben adják majd át.

Jelenleg mintegy száz hidrogénes teherautót lát el a cég, ami az új töltők kiszolgálására helyi hidrogéngyártást tervez.

(Forrás: Hynion, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés