A motor élettartamát, hatékonyságát és hosszú távon nyújtott jó teljesítményét is nagyban javíthatjuk azzal is, ha megakadályozzuk a káros szennyeződések lerakódását. A jó üzemanyagválasztás sokat segíthet ebben, hiszen ezzel egyszerűen tudunk hozzájárulni a motor kiváló állapotának fenntartásához.

Akik régóta vezetnek dízelüzemű járműveket, gyakran mondják, hogy az ilyen rendszerű motorok több gondoskodást igényelnek, mint a benzines társaik. Megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett azonban a dízelautók is hosszú távon képesek jó menetteljesítményt nyújtani. Az egyik legfontosabb szempont ezen a téren a megfelelő üzemanyagok kiválasztása lehet. A prémium üzemanyag elsősorban a motor tisztítása és a hideg időben mutatott jobb teljesítmény miatt lehet jó választás. Az ilyen üzemanyag hosszú távú használata javíthatja az energiahatékonyságot, ezáltal pedig növelheti a teljesítményt, évek távlatában pedig a motor is hosszú élettartammal és stabil működéssel hálálhatja meg a figyelmet3.

A Shell megváltozott összetételű1 prémium üzemanyaga, a Shell V-Power Diesel szennyeződésbontó összetevőinek köszönhetően sokat tehet azért, hogy a teljesítményt rontó szennyeződések lerakódását megakadályozza az olyan kényes helyeken, mint például a porlasztócsúcsok2.

Mindez nem csupán a motor élettartamát növelheti, hanem ahhoz is hozzájárulhat, hogy a jármű hosszú ideig optimális teljesítményt nyújtson, és igazán öröm legyen vezetni évek múltán is.

A Gehilio’s Garage, a veterán járműveket bemutató népszerű youtubercsapat a kérdést kutatva Varga Áron „Indy” oldtimerszakértőt kérdezte arról, hogyan lehet a dízelautók élettartamáért és teljesítményéért a legtöbbet tenni. Mint a specialista elmondta, a prémium üzemanyagok különösen a hidegebb időben történő üzemeltetés során mutathatják meg, hogyan képesen támogatni a jobb teljesítményű autózást. Ezenfelül a tisztító hatásuk révén megakadályozhatják a motort károsító és annak teljesítményét rontó lerakódásokat.

„A prémium üzemanyagok szennyeződésbontó összetevőket tartalmaznak – ezek tisztítóhatása minden üzemanyagrendszeren érezteti a hatását.

Éppen ezért rendszeresen szoktam javasolni ügyfeleimnek, oldtimer- és újautó-tulajdonosoknak egyaránt a Shell V-Power Diesel üzemanyag használatát” – nyilatkozott a szakértő. Hozzátette: a prémium üzemanyagok nem csupán a szennyeződések lerakódását akadályozhatják meg – ezáltal növelve a motor élettartamát, hanem a hidegebb időszakban ezek jobban megőrzik azokat a kémiai és fizikai jellemzőket is, amelyeket elvárunk tőlük. Ahogy fogalmazott, az ilyen üzemanyagok a nagy hidegben sem „kocsonyásodnak be”.

Vagyis a prémium üzemanyagok választása hatékonyan járulhat hozzá ahhoz, hogy több fontos szempont egyszerre érvényesüljön: a hidegben történő jó indítás, a kiváló menetteljesítmény, a motorban keletkező káros szennyeződések lerakódása és így végső soron az autó legfontosabb részének hosszú élettartama mind-mind olyan előnyök, amelyek a prémium üzemanyagok választásával könnyebben elérhetővé válnak az autósok számára.

A megváltozott összetételű Shell V-Power Diesel már az ország számos Shell töltőállomásán elérhető4. Így

a dízeljárművel közlekedők maguk is sokat tehetnek a hosszú távon kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jól karbantartott motorért – végső soron pedig az autó élettartamának növeléséért3.

1 A Shell FuelSave Diesel üzemanyagokhoz viszonyítva.

2 Segít tisztán tartani az üzemanyagellátó-rendszer létfontosságú alkatrészeit, így a beömlőszelepeket és/vagy az üzemanyagfecskendőket a teljesítménykorlátozó lerakódások kialakulásától. A valós hatást és előnyöket több tényező befolyásolhatja, többek között a jármű típusa, kora és állapota, a vezetési körülmények és a vezetési stílus.

3 A motorok állapotának javulását az üzemanyagellátó-rendszer létfontosságú alkatrészeiben, így a beömlőszelepben és/vagy az üzemanyagfecskendőkben fellelhető teljesítménykorlátozó lerakódások eltávolításának elősegítésével sikerül elérni. A valós hatást és előnyöket több tényező befolyásolhatja, többek között a jármű típusa és állapota, a vezetési körülmények és a vezetési stílus.

4 A korábbi Shell V-Power Diesel üzemanyag összetételéhez képest. Maximum 0,5% diesel biotartalommal.

A cikk létrejöttét támogatta a Shell V-Power Diesel.
Advertisement

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában