A koronavírus terjedését azzal tudod a leginkább megakadályozni, ha otthon maradsz, de ha mégis menned kell, akkor menj egyedül, például autóval. Mondunk néhány jó tanácsot, amire talán nem is gondoltál.

Az autóban ülve úgy érezheted, hogy elkülönítetted magad a többiektől, amikor elkerülhetetlenül is elmész otthonról, például élelmiszert vagy gyógyszereket venni, a pandémia idején autózni azonban korántsem veszélytelen. Jana Parmová, a Škoda cseh központjának orvosa összeszedte, hogyan óvd meg magad és másokat, ha ilyenkor autóba ülsz.

Ha nem egyedül ülsz az autóban, akkor mindig viselj maszkot

Ha nem tudod elkerülni, hogy autóba ülj a koronavírus idején, akkor menj egyedül,

ha pedig mégis valaki mással utazol, akkor győződj meg róla, hogy nincsenek a betegségre utaló tünetei. Nem árt az autóban is maszkot viselni, és az is hasznos, ha tudod az elérhetőségét az útitársadnak, ha később kiderül, hogy egyikőtök fertőzött, akkor vissza lehessen követni a vírus terjedését.

A közautókat mindig más használja, ezért azokat most gyakrabban fertőtlenítik

Az utad során valószínűleg nem tudod elkerülni, hogy érintkezz másokkal, ezért alaposan fertőtlenítsd az autót az út előtt és után is.

Vedd kezelésbe a kormánykereket, a váltógombot, a kézifékkart, a kilincseket, a rádió és a klíma kapcsolóit, de ne felejtsd ki a bajuszkapcsolókat, az ülésállító karokat, a könyöktámaszt, az ajtókilincseket és a csomagtér fogantyúját sem, mindent, amihez csak hozzáérhetsz.

A Skoda szerint ezeket a felületeket érdemes fertőtleníteni

Mit használj az autó fertőtlenítéséhez?

A Consumer Reports ajánlása szerint a háztartásban használatos tisztítószerek megfelelők lehetnek. A legalább 70 százalékos alkoholos oldat hatásos a koronavírus ellen, az izopropil-alkohol pedig nem fog kárt tenni a különféle felületekben, ezt a szert használják fertőtlenítésre az autógyártók és a beszállítóik is.

Két használat között fertőtlenítik a MOL Limo autóját Budapesten
A fertőtlenítéshez izopropil-alkoholt használnak, ami nem tesz kárt az autóban

5 tanács az autók fertőtlenítéséhez:

  • Az üléshuzatot is áttörölheted az alkoholos kendővel, de sose áztasd át
  • Az alkohol nem fog kárt tenni a bőr és műbőr kárpitban, de a fokozott használata kifakíthatja a színét, ezért kerüld az erős súrolást. A tisztítás után a kárpitot bőrápoló anyaggal is kezeld
  • Soha ne használj az autó fertőtlenítésére hidrogén-peroxidot, mert kárt tehet a felületekben
  • Ne használj ammóniát tartalmazó szert az érintőképernyőkre
  • A mikroszálas kendő az összes felületre megfelelő és kíméletes eszköz
Fertőtlenítéskor tisztítsd meg az összes felületet, amihez csak hozzáérhetsz

Ha másokkal ülsz egy autóban, akkor nagyobb az esélye a fertőzésnek, ezért bármennyire furcsán néz ki, viseljetek arcmaszkot.

A szellőzőrendszer tisztítása is hasznos lehet, de ezért most ne vidd a szervizbe, megteszi a házilag használható aeroszolos készlet is, amit a neten is megrendelhetsz. A koronavírust nem hatástalanítja, de a tiszta szellőzőrendszerben kisebb eséllyel tapadnak meg a kórokozók.

Ha nem muszáj, ne menj az utakra, ha mégis, legyél elővigyázatos

Ha autóval mész, akkor előbb-utóbb szükséged lehet üzemanyagra, és a benzinkúton is legyél óvatos.

Ha saját magad tankolsz, akkor mindig moss kezet (a mosdók most ingyenesek), és a fizetésnél érintésmentes megoldást válassz. Néhány kúton ezt már az oszlopnál megteheted, és akkor a személyzettel se kerülsz kapcsolatba. Jó tanács, hogy töltsd tele a tankot, így ritkábban kell megfordulnod a kúton.

Ha otthon is maradsz, élelmiszert vásárolni időnként el kell menned

A pandémia idejére hozott intézkedések, a határok lezárása csökkentheti ugyan a közúti forgalmat, de az autózás ettől még veszélyes marad,

erre világít rá a Közlekedéstudományi Intézet cikke. A mostanihoz hasonló, tartós korlátozásokhoz az emberek nincsenek hozzászokva, a pánikhangulat belső feszültséget okozhat, és ha ezt a volán mögött vezetik le, abból baj lehet.

A kép azt sejteti, hogy nincsenek az utakon, pedig van forgalom, még ha kisebb is

Hiába régen látott olcsó áron adják most a benzint, attól még ne autózz többet, ha csak teheted, maradj otthon. Persze ennyi tanácsot megfogadni macerásnak tűnik, de minél komolyabban vesszük az intézkedéseket, annál inkább csökkentjük a vírus terjedésének esélyét, és hamarabb térhet vissza az életünk a normál kerékvágásba.

(Képek: Skoda, Getty Images, MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Igazi atomvillanás a Mercedes-AMG S 63