A michigani Mackinac hídon bérsofőrök vezetnek át a rémült autósok helyett, a volgográdi autópályahíd pedig bármelyik pillanatban összeomolhat.

 1. 10 / 10

  Royal Gorge híd, Colorado

  Az Arkansas folyó felett átívelő Royal Gorge híd az extrém sportolók mekkája, hiszen az ejtőernyős ugrást leszámítva az egész világon innen ugorhatsz le a legmagasabbról úgy, hogy túl is éled. Az Egyesült Államok legmagasabb függőhídján 321 méteres magasságban rugaszkodhatsz neki gumikötéllel a lábadon, és ha a szíved nem hagy cserben zuhanás közben, akkor egy örök életre szóló élménnyel leszel gazdagabb.

  Fun fact: bár a hidat 1929-ben adták át, a széllökésektől védő stabilizáló kábeleket csak az 1982-es nagy renováció során szerelték fel a hídra.

 2. 9 / 10

  Mackinac híd, Michigan

  Előfordult már veled, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél olyan szintű félelem uralkodott el rajtad, hogy inkább megkértél valakit: vezessen át helyetted a hídon? Ebből a képtelen ötletből már nagyjából következtethetünk rá, milyen szinten lehet lezúzó a michigani Mackinac híd, amelynek kellemetlen miliője (a híd tetején gyakori az 50 km/h-s szél) olyannyira riasztja az autósokat, hogy a híd üzemeltetői ingyen átvezetnek a sofőrök helyett a rettegett hídon.

 3. 8 / 10

  William Preston Lane, Jr. Memorial Bridge, Maryland

  A William Preston Lane, Jr. Memorial Bridge, vagy más néven öbölhíd annyira hendikeppes, hogy könnyebb dolgunk lenne, ha az előnyeit kéne felsorolnunk. A világ egyik legnagyobb kikötőjének helyt adó Chesapeake-öblön átívelő híd alatt a tengerjáró hajóknak is át kell férniük, így az úttest erősen emelkedik, legmagasabb pontján 56 méter magasból zuhanhatsz a tengerbe, ahogy az nemrég egy szerencsétlen autóssal meg is történt.

  A hídon való haladást a szűk sávok és egy szokatlan kanyar is nehezíti, valamint nem ritkák az erős viharok sem, amelyek nullára redukálják a látótávolságot. Csoda, hogy a 11,2 kilométernyi szenvedés helyett sokan inkább a Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnelt vagy az öbölben található másik két híd–alagút rendszer valamelyikét választják?

 4. 7 / 10

  A Sidu-folyó hídja, Kína

  Különösebb magyarázatra nem szorul, miért került fel a listára a kínai Sidu-folyó hídja, amelynek már a látványától is megáll bennünk az ütő. A Sidu-folyón átívelő 457 méter magas híd 2009. novemberi átadásakor a világ legmagasabb hídjának számított, a méreteiről pedig sokat elmond, hogy a Sanghaji Keleti Gyöngy torony is gond nélkül beférne alá.

 5. 6 / 10

  Deception Pass híd, Washington

  Mi lehet a baj egy olyan híddal, amelynek az a neve, hogy tévedés? A Deception Pass híd ködbe burkolózó látványánál talán csak áthajtani rajta félelmetesebb. Erről mondjuk egészen nyugodtan lemondhatunk, hiszen a gyönyörű környezetben fekvő hídnak igazából gyalogosan érdemes nekivágni –  legalább is ha bírja a gyomrunk a lábunk alatt elterülő 55 méteres mélységet.

 6. 5 / 10

  Captain William Moore híd, Alaszka

  William Moore-ért nem rajonghatnak túlságosan az alaszkaiak, akik a derék hajóskapitányról egy olyan hidat neveztek el, amely folyamatos földrengésveszélynek van kitéve. A tragédia megakadályozása érdekében a 34 méter hosszú hídnak csak az egyik oldala rögzített, így földmozgás esetén a szabadon mozgó másik oldal megóvja az átkelőt a kettétöréstől. Nekünk azért így is erősen remegne a lábunk a gázpedálon, miközben áthajtunk rajta.

 7. 4 / 10

  Lake Pontchartrain Causeway, Lousiana

  Jó időre elbúcsúzhat a szárazföld látványától az, aki a lousianai Metairie-ből Mandeville-be tartva a rövidebb utat választja: a két települést elválasztó Pontchartrain-tavon egy 38,6 kilométer hosszú híd vezet keresztül, ami elsőre ugyan teljesen ártalmatlannak tűnik (mindössze öt méterrel halad a tó víztükre felett), de rendkívüli hosszúságával még a legedzettebb sofőrök idegeit is próbára teszi.

 8. 3 / 10

  A Vitim-folyó hídja, Oroszország

  A szibériai Vitim-folyót átszelő hídon átkelni akkora hőstett, hogy akiknek sikerült, külön Facebook-oldalt indítottak a saját tiszteletükre. Az alig egyautónyi széles és 600 méter hosszú hídon egyáltalán nincs korlát, amely megállítaná a 15 méteres zuhanást, cserébe a folyó az év nagy részében be van fagyva, ami megmagyarázza, miért van a fent említett csoportnak összesen csak 120 tagja.

  Mondjuk arra felé autópályán közlekedni sem sokkal megnyugtatóbb.

 9. 2 / 10

  Volgográdi  autópályahíd, Oroszország

  A volgográdi autópályahidat nyugodtan nevezhetnék halálhídnak is, ugyanis a Volgán átívelő híd bármelyik pillanatban összeomolhat. 2009-es átadása után alig fél évvel a híd egy heves viharban remegni és hullámozni kezdett, autókat dobálva a levegőbe és a szemközti sávba. 1940-ben az amerikai Tacoma Narrows-híd kísértetiesen hasonló körülmények között omlott össze, és mivel a nyilvánvalóan életveszélyes volgográdi hidat a hatóságok az eset után sem zárták le, tulajdonképpen biztosra vehető, hogy a 7,2 kilométer hosszú híd hamarosan a Volgában végzi.

 10. 1 / 10

  Quepos híd, Costa Rica

  A köznyelv által csak Úristen! Hídnak nevezett Quepos híd annyira keskeny, hogy egyszerre csak az egyik irányba lehet rajta közlekedni. Amikor a feltorlódó kocsisor – köztük teherautók és kamionok – egyszerre rászabadulnak a katasztrofális állapotban lévő, nyikorgó és remegő hídra, a biztonság kedvéért valószínűleg érdemes elmormolni egy imát. Talán innen kapta a nevét is.

  Ne felejtsd el megnézni a legszebb hidakról készített összeállításunkat sem!

  (Forrás: Travelandleisure.com, fotó: John DewarJesse VarnerA snapshot of our livesgemteck1Vladimir Lysenko, Wikipedia)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés