Akit érdekel a motorsport, annak biztosan nem kell bemutatnunk a Isle of Man Tourist Trophy nevű versenyt. Az angol sziget kiváló minőségű közútjain 1907 óta évente megrendezett megmérettetésen minden pilóta köridejét egyenként mérik, és kizárólag ez az adat határozza meg a helyezéseket.

Az esemény vonzerejét az adja, hogy mivel közúton zajlik, a pálya rendkívül izgalmas, a sebességérzet pedig egészen elképesztő, lévén a versenyzők városokon, lugasokon, part menti utakon repesztenek keresztül, a nézősereget pedig gyakorlatilag csak egy palánk választja el az akciótól. A Superbike kategóriában induló vasparipák az egyenes szakaszokon simán meghaladják a 300 km/órás sebességet, a szigetet körbeérő teljes pályán pedig a mezőny átlagsebessége eléri a 195 km/órát.

Külső szemlélőként is szédületes megnézni ezt a versenyt, most pedig felkerült a YouTube-ra egy olyan videó, ami még jobban érzékelteti, mit is jelent ez a sebesség a nyeregben kuporogva. Az idei Superbike TT második helyezettje, a 28 éves Davey Todd egy akciókamerát rakott a sisakjába, és rögzítette a futamát. A srác az egyenes szakaszokon simán 300 km/órás sebesség fölé húzta a gázkart.

Todd mindezt egy BMW M 1000 RR nyergében hozta le, és csak öt másodperccel maradt le az első helyet 14. alkalommal behúzó Peter Hickmantől.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés