A Mikulás másodállásban villamost vezet Zürichben. Tudom, mert láttam.

Hát persze, hogy lefotóztam ezt a csodát, amikor szembe jött velem a minap egy svájci sajtóúton, és hát persze, hogy utánanéztem, mi a kis piros villamos története.

A zürichi villamossíneken a karácsonyi időszakban 4-9 éves gyerekekkel szaladgáló mókás villamos a legnagyobb svájci város tömegközlekedésének legidősebb járműve. Nem hivatalos nevén svájci-németül Märlitramnak, Mesevillamosnak hívják, hivatalosan viszont buta fölnőttek a jóval kellemetlenebb csengésű Be 2/2 1208 nevet (vagy lajstromjelzést) adták neki.

A villamost a Mikulás vezeti, a rajta (nem egyszerre) utazó évi 7-10 ezer gyereknek pedig egy angyal mond meséket (kép és nyitókép: Getty Images, másik két kép: Player)

A villamost 1913-ban teljesen komolyan közlekedési eszköznek építették, de már több mint fél évszázada, 1958 óta csak karácsonyi nosztalgiajáratként közlekedik. Utolsó nagy felújítása 2002-ben történt, a korábban fehér masina azóta piros festéssel, a zürichi Jelmoli áruház reklámhordozójaként üzemel.

Középen ül a kabinban a mesemondó glóriás angyal, körülötte a figyelő gyerekek

A Mesevillamos nem is lenne svájci, ha csak úgy ingyen, jótékonyságból fuvarozná a gyerekeket. A Bellevue térről induló húszperces körjáraton az utazás fejenként tíz frankba, mai árfolyamon kb. 4100 forintba kerül. Aki mostanában Zürichben jár és megmesevillamosoztatná kisgyerekét, itt veheti meg a jegyet.

Nosztalgiáznál még egy kicsit villamosokkal? Tessék csak:

Villamos az Erzsébet hídon, a Váci úton, a Thökölyn… Fotókon Budapest eltűnt és megmaradt vágányai

Egykor az számított modernizálásnak, hogy megszüntettek villamosvonalakat. Az archív fotók viszont megőrizték emléküket.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában