Vannak nevek a hétszeres világbajnok pótlására. Te kit választanál közülük? Szavazz!

Csütörtökön este nemcsak az vált hivatalossá, hogy Lewis Hamilton elhagyja a Mercedest a 2024-es szezon végén, de az is, hogy 2025-től Charles Leclerc csapattársa, azaz a Ferrari pilótája lesz – személyes megjegyzés ehhez: a brit annyira egybeforrt a Mercedesszel, hogy nehéz elképzelni őt Ferrari-piros overallban.

A Mercedesnél tehát megüresedett egy hely, a kérdés pedig az, hogy ki pótolhatja, vagy inkább fogalmazzunk úgy, ki kaphatja meg a hétszeres világbajnok Hamilton ülését. Állítólag a következő pilóták közül szemezgetnek Toto Wolffék:

Fernando Alonso

Alonso kellően tapasztalt és elszánt, mindemellett képességeiben is ő áll a legközelebb Hamiltonhoz, nem hiába kétszeres világbajnok. Nem teljesen világos, hogy meddig köti a szerződése a jelenlegi csapatához, az Aston Martinhoz, de azt gyanítják, hogy esetében opciós megállapodásról lehet szó, ha pedig így van, akár jövőre át is ülhet a Mercedesbe. Ellene szól viszont, hogy idén tölti be a 43. életévét, a korral pedig ő sem dacolhat örökké, vagyis ő biztosan nem jelentene megoldást hosszú távra.

Carlos Sainz Jr. és Alexander Albon

A két pilótát azért vonjuk egy kalap alá, mert valójában mindkettőjüknek amolyan Bottas-féle szárnysegéd szerep jutna a Mercedesnél, ugyanis – kimondva-kimondatlanul – Hamilton távozásával a csapat saját nevelésű pilótája, az igencsak tehetséges George Russell lép elő az első számúvá.

Sainz azért lenne jó választás, mert rutinos, ugyanakkor még van benne jó néhány F1-es szezon, mindemellett roppant intelligens és szorgalmas versenyző, nem utolsósorban pedig már azt is tudja, milyen futamokat nyerni. Helycsere?

Albon egyszer már megkapta a nagy lehetőségét, ám a Red Bullnál nem jött össze neki a dolog, azóta viszont a Williamsnél sikerült újraépítenie a hírnevét. Az egykor szebb napokat is látott legendás istállónál a brit-thai pilóta technikailag és intellektuálisan is sokat fejlődött, és a csapat vezéregyéniségévé vált. Az sem elhanyagolható, hogy olyan személyisége van, akivel könnyű együtt dolgozni. A most 27 éves Albon bebizonyította, készen áll arra, hogy (ismét) egy nagyobb csapatnál kapjon lehetőséget.

A saját nevelésű pilóták

Természetesen a Mercedesnek is vannak saját nevelésű pilótái, ezért azt sem szabad kizárni, hogy belülről érkezzen valaki. Három név is szóba jöhet: Esteban Ocon, Mick Schumacher (ő pont nem saját nevelés, de nagyjából abban a státuszban kezelik) és Andrea Kimi Antonelli.

Oconból jó szárnysegéd lehetne, ha megelégedne ezzel a szereppel, de ő nem az a személyiség, valószínűleg ezért is került többször is összeütközésbe a csapattársaival. Az biztos, hogy a rutinja megvan, valamint ő is tudja, milyen futamot nyerni. A 27 éves francia necces választásnak tűnik, ha egy nyugodt, kiegyensúlyozott és stabil légkört szeretne a Mercedes, és valószínűleg Toto Wolffék sem gondolkodnak benne komolyan, különben már korábban a csapathoz vitték volna.

A kis Schumacher a Mercedes teszt- és tartalékpilótája. Jó, sőt közeli viszonyt ápol Toto Wolff csapatfőnökkel, aki azok után csábította az istállóhoz (ezzel mentőövet dobva neki), hogy a Haas menesztette – szerintünk kevés időt, két idényt kapott az F1-ben. Esetében inkább arra van esély, hogy egy kevésbé versenyképes csapatnál kapjon ülést, mintsem a Mercedesnél.

Ha Toto Wolffék hosszú távra szeretnének berendezkedni a pilótapárost és így a csapat jövőjét illetően, akkor a Formula–2-ben idén bemutatkozó Andrea Kimi Antonelli azonnali előléptetése is izgalmas választásnak tűnne. A 17 éves versenyző számára már az F2 is komoly szintlépés, de ha kiugróan jól teljesít, akkor talán 2025-ben ott találhatja magát az F1-ben Russell csapattársaként.

A kérdésünk már csak az, hogy...

Te kit választanál közülük Hamilton helyére?

(Forrás: The Athletic, The Race, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

500 lóerővel itt a Porsche Cayenne GTS

További cikkeink a témában