Kompakt modellből a Lexusnak eddig ott volt a CT, a csak hibridként kapható ötajtós ferdehátú, manapság azonban a szabadidő-autók sokkal divatosabbak, ezért a japán luxusmárka is bemutatott egyet. Sportos külsővel és takarékos motorokkal jön a Lexus UX.

Ha nem is olyan extravagáns, mint amilyen a 2016-ban bemutatott tanulmányautó volt, az új UX azért felteszi a Lexust a kompakt méretű crossoverek térképére. Szabadidő-autóból eddig is volt már bőven a márka kínálatában, a nagyobb RX alá néhány éve érkezett meg az atletikus NX, most pedig itt a legújabb modell, amivel a városban is otthonosan forgolódhatsz.

4,5 méteres hosszával, 1,84 méteres szélességével és 1,52 méteres magasságával, valamint 2,64 méteres tengelytávjával az UX éppen beillik a konkurensek közé. Fel fogod ismerni azonnal a hatalmas orsó alakú hűtőmaszkról, és azon kívül is van mit nézni rajta, ott vannak még a szögletes kerékjáratok és a különleges formájú visszapillantó tükrök.

A legjellegzetesebb része a hátsó lámpák fénycsíkja, ahol a légterelőként is szolgáló kétoldali fényforrást egy olyan világító szalaggal kötötték össze, ami összesen 120 LED-ből áll. Mint minden Lexusnak, úgy az UX-nek is lesz F-Sport változata, ahol sportosabb stílusú hűtőrács és lökhárítók, nagyobb könnyűfém kerekek, és hozzá feszesebbre hangolt felfüggesztés jár.

A CT-vel ellentétben az UX máris kétféle változatban érkezik. Az alapmodell lesz az UX 200, egy hagyományos kétliteres, négyhengeres, benzines szívómotorral, amihez sportosabbra hangolt fokozatmentes váltó kapcsolódik. A másik modell a várhatóan népszerűbb UX 250h, amiben egy kétliteres benzines és egy elektromotor dolgozik, összesen 178 lóerővel.

A szintén fokozatmentes váltóval szerelt hibrid UX is elsőkerék-hajtású, de ha szeretnéd, akkor összkerékhajtásút is kaphatsz belőle, ilyenkor a hátsó kerekeket egy külön elektromotor forgatja. A felszereltsége a márkához illően bőséges lesz, a kategóriában megszokott autonóm vészfékező és félig önvezető rendszerekkel.

És ezt olvastad már?
A tavalyi év legkülönlegesebb Rolls-Royce-extrái és extra Rolls-Royce-ai