Sőt: elvileg egy Kispolszkival is lehetne kriptovalutát bányásztatni, ha már mindenképpen az autóval akarunk ilyesmit csináltatni.

A kanadai Daymak villanyautó-gyártó Spiritus nevű modellje a napokban tett szert világhírnévre; részben azzal, hogy csak három kereke van, részben viszont azzal, hogy a kocsiban egy virtuális pénzverde is található. A Daymak Spiritus a gyártó szerint az első elektromos autó, amely kriptovaluta-bányászatra is képes! A cég elnöke egyenesen úgy fogalmazott: ez az autó képes részben kifizetni a saját árát azzal, hogy csendesen elbányászgat magában.

Szó se róla, nagyon jópofa az ötlet, de az innováció körülbelül olyan szintű, mintha azt mondanánk, hogy egy Zsiguli kávét is tud főzni! Hiszen tényleg: bedugunk a szivargyújtóba egy 12 voltos kávéfőzőt, várunk egy kicsit és kész. Ezért is nem fair, hogy az indiai Siraj Laval és 2018-as Tesla Model 3-asa körül már sokkal kisebb a hírverés. Mi is csak véletlenül bukkantunk rá a Hindustan Times cikkére, melyben bemutatják, hogyan bányászgatott össze mintegy 800 dollárt egy hónap alatt a 2021. év eleji kripto-boom idején egészen konkrétan tényleg a szivargyújtóba dugott Mac Minivel az élelmes villanyautós.

A sikeren felbuzdulva a tulaj később az elülső csomagtartókban komplett kis kriptobányát rendezett be, az autó akkujához csatlakoztatott videokártyákkal. Az igaz, hogy ezzel a nem rendeltetésszerű használattal már a Tesla garanciáját is kockáztatta, míg a Daymak Spiritus gyári Nebula-bányász számítógépére nyilván kiterjed a gyártói jótállás!

Nincs se Teslád, se Daymakod, csak egy Commodore 64-ed? Azzal is bányászhatsz Bitcoint:

Már nem lehetetlen bitcoint bányászni egy ősrégi Commodore 64-gyel sem

Igaz, ehhez azért hardcore kriptobányásznak kell lenned.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában