Szürke szedánból az összkerekes ámokfutásba – élményraliztunk Siófok mellett. És élményralizhatsz te is, ha van egy kis szerencséd.

Nem tudom, hogyan kerültem Ádándra. Lefele menet az sem volt világos, hogy büntetés-e vagy jutalom, hogy a Meglepkék élményprogramjaiból pont a ralizást kaptam: sportos ötvenes urológusokra kihegyezett autóval járok, a legbevállalósabb vezetési manőverem az, amikor kikapcsolom a tolatóradart.

Az autókhoz nem nagyon értek, kamaszkorom vége óta van jogsim, de a B kategória nálam alapvetően a vezetői ismeretekre és képességekre vonatkozik. Dolgozott bennem a gyanú, hogy az élményvezetés igazából a rajtam röhögőknek lesz élmény, miközben lehajtottunk Siófok központnál a 7-esről, majd délnek indultunk a Sió Rally pálya felé.

A hely hangulata körülbelül olyan, mint az Ovizsarué: ott van mögötte valami nagyon férfias, de leginkább kedves. Lángossütő, büszkén dokumentáló feleségek és a másnapi versenyre készülő férjeik, agyonmatricázott, egykor boldogtalanul jobbkézmegadó, de végre felszabadított Ladák, Golfok, Mazdák.

Ami elsőre a legmeglepőbb volt, hogy a helyiek örültek nekünk, semmi tolakodó amatőr érzés, pedig én arra számítottam, hogy mi itt alapvetően zavarni fogunk. Egy gyors kör ismerkedés után be is ültettek az STI anyósülésére, hogy körbevigyenek a pályán, hol mire figyeljek majd, hol váltsak, hol… Nem emlékszem. Teljesen kész voltam attól, hogy sziszeg a turbó, mint lufitöltő a Fields of Joyon, ha kő verődik az alvázra, akkor vigyorgok, és ha az út szélén kötök ki, akkor legfeljebb kiröhögnek.

A következő kör már az enyém volt, először az Imprezát próbálhattam ki. Itt jönne az a rész, egy, akár csak kevés szakértelemmel bíró szerzőnél, hogy az az autó miért is legendás, meg elképesztő és brutális, cserébe én csak annyit tudok mondani, hogy tényleg az, sőt, ami igazán megdöbbentő, hogy amatőrként is remek dolgokat lehet belőle kihozni.

Az anyósülésről tanácsokat osztó navigátor, Balázs, mondjuk nem igazán reszketett a halálfélelemtől, kívülről valószínűleg a pálya nyugdíjasa voltam, de belülről… Belül éppen felfedezték a későn érő, de nagyon tehetséges ralicsillagot, aki már az első vezetésén pályacsúcsot döntött, úgy úsztatta a murván a Subarut, mintha motorolajjal keresztelték volna meg.

Bikicsunáj belülről, a teljes átélés és öröm, kit érdekel, ha kívülről ez egy kicsit konszolidáltabbnak tűnik.

Négy kör után átültünk az Evóba, amiről most a szükséges szaktudás híján nem írom le, hogy miben különbözik az Imprezától, de biztosan különbözik, különben miért lenne más a neve és miért nézne ki másként. Az élmény cserébe ugyanaz, a sisak alatti maszk most már kezd átnedvesedni, nyál és izzadság, mint valami Serrano-fotó, az őstehetség újra megmutatja, a Mitsubishi és a Subaru szponzorációs osztályán már írják a szerződéseket.

Végül egy kör Balázs mellett egy BMW-ben, magabiztosan a vezetőoldal felé indultam, magabiztosan az anyósülés felé lettem irányítva, tudomásul vettem a döntést. Ekkor irány vissza a valóságba, érződik, hogy ő egy kicsit jobban ért ehhez a tudományághoz, mint én: olyan kört mentünk, hogy ha nem bíztam volna meg benne tökéletesen röpke egyórás ismeretségünk alapján, akkor azonnal betértem volna egy olyan vallásba, ami fogad új híveket szombat délelőtt.

Ádándról hazamenni és visszaülni ápolt, ám bájosan unalmas, szigorúan elsőkerekes autódba olyan, mint hazaérni egy túl jól sikerült buliból: megkérdezik otthon, hogy milyen volt, de te csak annyit mondasz, hogy semmi különös, hagyjuk. És fejben közben még ott vagy napokig.

Csapass te is!

Meglepetést okozni remek dolog, életre szóló, pozitív meglepetést okozni még inkább, úgyhogy elég jó lehet az erre szakosodott Meglepkék csapatánál dolgozni. De mi sem panaszkodhatunk: a következő hónapokban több élményt is átélünk majd a kínálatukból, és hogy meggyőződhess róla, nem ok nélkül ömlengünk, minden esetben felteszünk egy kérdést is, és ha a helyest választ adók közül téged sorsolunk ki, hozzánk hasonlóan átélheted az adott élményt, most a ralizást az Evóval vagy az STI-vel!

A részvételhez erre a kérdésre kell választ adnod: melyik megyében van Ádánd?

A) Somogy
B) Fejér
C) Zala

A helyes választ és a telefonszámodat a [email protected] e-mail címre várjuk július 14-e éjfélig, a tárgymezőbe, kérjük, ezt írd: Meglepkék – ralizás. Sok sikert a sorsoláshoz!

További információért, élményötletekért nézd meg a Meglepkék oldalát, hírekért, kedvcsináló fotókért pedig a Facebook-oldalukat!

(x)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában