Az osztrák istálló megfizeti az árát annak, hogy túllépte a költségvetési plafont, szó szerint és átvitt értelemben is.

Miután a Red Bull elismerte, hogy ténylegesen szabályt szegett – kis mértékben (1,6%-kal, 2,2 millió fonttal) ugyan, de túlköltekezett az előző idényben, azaz túllépte a költségvetési sapka 145 millió dollárban meghatározott keretét –, az FIA mostanra a büntetés mértékét is meghatározta:

az osztrák istállónak hétmillió dolláros pénzbírságot kell fizetnie, ezenfelül pedig 10%-kal kevesebb időt fordíthat majd a jövő évre engedélyezett aerodinamikai tesztekre.

Bár a büntetés enyhének számít – ennél sokkal jobban is megszívathatták volna a csapatot –, azért a tesztelési lehetőség csökkentése elég komoly dolog. Ugyanis mivel a csapat megnyerte a konstruktőri világbajnokságot, (az esélyegyenlőség jegyében) alapból kevesebb időt tölthetne majd a szélcsatornában, ám ez így most még kevesebb lesz: mindössze az erre fordítható idő 63%-a (70% lenne a büntetés nélkül). Ez a szankció 12 hónapos időtartamra szól, ami a 2024-es modell fejlesztésére is hatással lehet.

A döntés végleges, azaz nem fellebbezhető meg, de a Red Bull el is fogadta a büntetést, azaz ezzel pont került az ügy végére.

(Forrás: Planetf1.com, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Ricciardo kikosarazta az egyetlen F1-es csapatot, ami ülést kínált neki 2023-ra

Daniel Ricciardo ennél határozottabb nemet nem is mondhatott volna.

Meglepő csapattal térhet vissza a Forma–1-be a Porsche

Az biztos, hogy ez erős váltás a Red Bull után.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában