Új szabályok, emelkedő büntetések. Mire lehet számítani?

Marad a jogsim?

Hiába fényképeznek le akár 300 km/h-val, se büntetőponttal, se a jogosítvány bevonásával nem jár a mutatvány, csupán a bírságot kell befizetnünk. Ezzel szemben ha valaki fél éven belül háromszor megy át a piroson, akár börtönbe is csukhatják, mivel az kiemelt szabálysértésnek számít. Jobb lesz átgondolni a taxissárgán átgördülést, hiszen épp a napokban tesztelik a lámpákat figyelő kamerarendszert.

A kiemelt szabálysértésekről egyébként nem az intézkedő rendőr, hanem a bíróság dönt a feljelentés alapján. Persze bármilyen KRESZ-paragrafus háromszori megsértése is a jogsinkba kerülhet. Ez főleg azért meglepő, mert az ORFK közleménye szerint a hazai közúti balesetek 27 százalékáért a gyorshajtás felel, így az tűnne logikusnak, ha a határértékeket jelentősen átlépő autósokat azonnal kivonnák a forgalomból. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha száguldozás közben egy rendőrautó állít meg, hiszen a fotó nem bizonyítja, ki vezetett az adott pillanatban. A csekk az üzembentartónál landol, aki befizetheti, leülheti (akár hatvan napon át), vagy ledolgozhatja az összeget, napi hat órában, ötezres napi bérért.

A helyszíni bírság minimuma változatlanul ötezer forint, ám a maximum harmincezerről ötvenezer forintra nőtt, amennyiben pedig egyszerre több szabálysértést is elkövetünk (mondjuk telefonálunk, és közben nem vagyunk bekötve), a tételek a másfélszeresükre nőnek, a maximum tehát ez esetben hetvenötezer forint. Az új törvény a legsűrűbben elkövetett, ám kevésbé veszélyes szabálysértésekre vonatkozóan állapít meg fix összeget, így elméletileg az is elképzelhető, hogy ha bíróságra kerül az ügy, a kiszabható legmagasabb büntetés, tehát 150000 forint lenne a csekken. Ezt észben tartva általában tényleg jobb a helyszínit választani, ám akadnak kivételes helyzetek.

A büntetési tételek 2012. április 15-étől, forintban, helyszíni/utólagos

 • Ittas vezetés: 15000-25000/30000-50000
 • Járművezetés átengedése ittas személynek: 25000/50000
 • Az elsőbbségadás szabályainak megszegése: 15000-20000/30000-40000
 • Előzési szabályok megszegése: 15000/30000
 • Jogosítvány nélküli vezetés, illetve a gépjármű átengedése jogosítvány nélküli személynek: 25000/50000
 • Kategória hiánya: 20000/40000
 • Műszaki hiánya: 15000-25000/30000-50000
 • Megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata, illetve birtoklása: 15000-20000/30000-40000
 • Egyéb szabálysértés: 15000-30000/30000-60000

A fix bírság ugyan gazdaságosabbnak tűnik, hiszen feleannyiba kerül, de ne feledjük, ezzel magunkra vállaljuk a felelősséget, így adott esetben a biztosító csak a másik félnek fog fizetni! Ha ellenben biztosak vagyunk az igazunkban, érdemes jogi segítséget kérni, és vállalni a szabálysértési eljárást. Hosszabb, de akár jól is járhatunk, ami nem utolsó szempont, ha történetesen nem mi vagyunk a vétkesek. Ilyen esetekben mindig kötelező a felelős megállapítása. Nem úgy az objektív felelősségű ügyek esetében (gyorshajtás, piros lámpa), ahol ha nem állítanak meg, automatikusan az üzembentartó fizet. Természetesen ilyenkor is érdemes ellenőrizni a fotót, előfordulhatnak hibák, melyek semmissé tehetik a bírságot.

Hol parkoljak?

A parkolás szabályai elég egyértelműek, de sok apróságra kell figyelni, különben a pénztárcánk bánja. A KRESZ szerint normál esetben a menetirány szerinti jobb oldalon, az úttal párhuzamosan, egy sorban szabad parkolni (és szegény Smartok?). Természetesen itt is számos kivétel akad, így parkoláskor érdemes tájékozódni, a szabályok méterenként változhatnak.

Budapesten megszokott látvány a járdán parkolás, pedig a motorosokat leszámítva, ha tábla nem jelzi, nem szabad a járdára állni, két kerékkel sem. Ha a helyi parkolás szabályai mégis megengedik, akkor is ügyelni kell rá, hogy egy másfél méteres sávot szabadon hagyjunk a gyalogosoknak.

Sarkalatos kérdés, hogy megállás, vagy várakozás? Megállásnak a forgalomból való kilépés számít, melyet minden esetben irányjelzés előz meg. Ez lehet ki- és beszállás, rakodás, illetve azon túl öt perc, amennyiben az autóban maradunk, szükség esetén lehetőséget biztosítva a helyszín azonnali elhagyására. Ha kiszálltunk, az már mindenképp várakozásnak számít. Ennek időtartamáról a helyi parkolótáblák adnak felvilágosítást.

Ha úgy gondoljuk, mindent szabályosan csináltunk, mégis megbüntettek, kérjük ki a fotót. Ötezer forintos illeték befizetése után tizenöt napig jogorvoslattal élhetünk. Homályos fénykép a rendszámról? Törölt büntetés! Csak hátulról kaptak le, pedig elöl volt a mozgáskorlátozott igazolványunk? Törölt büntetés! Szabályosan látszik, hogy a vonalakon belül maradtunk? A megtakarított pénzből kijöhet egy kellemes hosszú hétvége.

Természetesen bizonyos esetekben se megállni, se várakozni nem lehet, de aki ezeket sem tudja fejből, inkább ne üljön autóba. Csak az ellenőrzés kedvéért:

Tilos...

 • ahol a záróvonal és az autónk, illetve a másik oldalon parkoló és az autónk közt nincs három méter.
 • kanyarban, bukkanó után, vagy bármilyen olyan helyen, ahol a közlekedés résztvevői nem láthatnak meg kellő időben.
 • körforgalomban, kereszteződésben, illetve annak ötméteres körzetében.
 • zebrán, illetve ötméteres körzetében (személygépjárműnél magasabb kategória esetén ez 15 méter).
 • hídon, aluljáróban és alagútban, valamint ezek ki- és bejáratánál.
 • vasúti átjáró harmincméteres körzetében (ez nem vonatkozik a sorompónál várakozásra), illetve olyan helyen, mely akadályozza a kötöttpályás forgalmat.
 • tömegközlekedési megálló előtt 15, után 5 méternél közelebb.
 • buszsávban, illetve a villamosmegállók járdaszigeteinél.
 • autópályán (kivéve vészhelyzet esetén a vészsávban), autóúton, bicikliúton, járdán, valamint kapaszkodó-, gyorsító- és lassítósávban. 

Jogtalanul büntetés? Vitás felelősség? A Player megmutatja, mivel tudod elkerülni!

(Rendőrségi fotók: Police.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában