Öt évvel a prototípus bemutatója után végre elkezdődött a Mercedes-AMG One gyártása, és most az is kiderült, hol és hogyan készül az F1-es technikát használó szupersportautó. Nem Affalterbachban, de még csak nem is Németországban gyártják.

Sokat kellett várni a Mercedes-AMG Formula–1-es technikájú szupersportautójára, de megérte. A 2017-es bemutatója után öt évvel, idén nyáron leplezték le a gyártásra szánt változatot, most pedig büszkén jelentették be, hogy elkezdődött a limitált széria gyártása. Csak elsőre lehet meglepő, hogy nem az AMG otthonában, Affalterbachban készül.

A Mercedes gyári sportmárkájává vált AMG többek között arról is híres, hogy az autók motorját kézzel szerelik össze, és a rajta dolgozó szakember aláírásával látja el az erőforrást. A manufakturális módszerek az AMG One esetében is megmaradtak, de

a Formula–1-es származása miatt egy kicsit másként néz ki a folyamat, mint a nagyobb sorozatban gyártott sportmodelleknél.
A Mercedes-AMG 2016-os Formula–1-es autójából ismerős a hibrid hajtással szerelt 1,6 literes V6-os motor,

ez az angliai Brixworth-ben készül, ahol a csapat F1-es motorjai is, ezért az AMG One gyártását sem akarták túl messzire vinni. A szuperautó összeszerelésére egy külön létesítményt rendeztek be Coventryben, a Jaguar Land Rover otthona közelében.

Az ötven embert foglalkoztató csarnokban az AMG szupersportautóját tizenhat munkaállomáson kézzel szerelik össze.

A karosszériaelemeket egyenként fényezik, ezt követően félreteszik, hogy beszereljék a hajtáslánc előzetesen tesztelt elemeit. Miután összeállt, a hibrid hajtást ismét tesztelik, és csak ezt követően szerelik készre a karosszériát és az utasteret.

A szerelés végén monszunszerű esőt szimuláló kamrába, majd a tesztpályára küldik az autót, a 275 példány ezt követően kerülhet a megrendelők birtokába. Az átadás azonban már nem Angliában, hanem az AMG központjában, Affalterbachban történik, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Nico Rosberg is a szerencsés tulajdonosok között lesz.

Ez is érdekelhet:

Hallanod kell, hogyan szól a Forma–1-es motorral szerelt szupersportautó

Goodwoodban járatták meg a Mercedes-AMG One-t, aminek tesztelésében Lewis Hamilton is részt vett.

Formula–1-es technikát visz a közútra az 1063 lóerős Mercedes-AMG One

A Mercedes végre elkészült az F1-es motorral hajtott hibrid szuperautóval.

Megvan, mit fog csinálni Lewis Hamilton a téli szünetben

A Mercedes-AMG F1-motoros utcai szuperautóját teszteli.

És ezt olvastad már?
Még az is lehet, hogy elveszik Verstappen tavalyi világbajnoki címét