Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bemutatta az Actros legújabb generációját a Mercedes-Benz, és a nyerges vontatónál ezúttal nem a fülke formája jelenti az újdonságot. Sokkal inkább az, hogy minden eddiginél több benne a személyautókból ismert vezetéstámogató rendszer, és azokon felül is tud valami újat.

Első ránézésre nem biztos, hogy megmondanád, hogy a vadonatúj Actros van a képeken, hiszen a fülke formája szinte változatlan, de miután megtudod, hogy az új modellen nincsenek visszapillantó tükrök, már nem tudod nem észrevenni a változást. Az Audi e-tron lesz az első személyautó, és az Actros az első haszonjármű, ami nélkülözi a hagyományos tükröket.

A Mercedesnél MirrorCam a neve a rendszernek,

ahol a méretes elefántfül-tükröket apró kamerák helyettesítik, amelyek képét a fülkén belül két 15 colos színes képernyő mutatja. A megoldás előnye a kedvezőbb aerodinamika, és az optimalizált hajtáslánc mellett ennek is köszönheti az Actros, hogy további 3-5 százalékot faragtak le a fogyasztásából.

A tükör nélküli megoldás kisebb holtteret hagy, a karcsú konzolra szerelt kamera pedig kevésbé van útban manőverezéskor, nemcsak behajtható, hanem fűthető, és éjszaka is jobb képet ad.

A kabinban is van újdonság, például a márka személyautóiból ismerős Multimedia Cockpit, ami két 10 vagy 12 colos képernyőből áll, és rengeteg információ lekérhető rá. Az Actros ezen felül szinte önvezető működésre is képes, önállóan tartja a sávot és a távolságot, és automatikusan vészfékez, ami egy ilyen hosszútávfutó behemót esetében kimondottan hasznos funkció.

A képeken látható példány paraméterei sem utolsók, 15,6 literes motorja 625 lóerős teljesítményre képes. Szívesen hajtanánk ilyen tájakon:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.