A bálnának nevezett S-osztály kétajtós változata nem a formájával nyűgözte le a vevőket, hanem a csúcstechnikájával és a mesés kényelmével. A kilencvenes években a világ legjobb autójának szánták az első CL-osztályt.

1992-ben mutatta be a luxuskupéjának új generációját a Mercedes-Benz, és a W140-es S-osztály kétajtós változata az elődje nevét örökölve lépett a legdrágább autók közé. Az előző széria sikere után az SEC már elismert névnek számított a tehetős vásárlók számára, az újdonság pedig tökéletesen foglalta össze mindazt, amiről az S-osztály kétajtós változata szól.

A Mercedes luxuskupéját arra tervezték, hogy tökéletes kényelemben ringassa az utasait még olyan sebességnél is, ami a német autópályákon kívül mindenhol a jogosítvány elvesztését jelentené.
A Mercedes kínálata jelentősen kibővült a kilencvenes évekre, és a képen ott az S-osztály Coupé is
1991-ben az S-osztály kapta meg először a V12-es motort, ami az SEC orrába is beköltözött

Nem szerénykedtek vele

A Mercedes éppen harminc éve, 1992-ben a detroiti autószalonon mutatta be a C140-es szériát. A premier helyszíne nem véletlen, ugyanis az Egyesült Államok a típus egyik legnagyobb piacának számított. A luxuskupét persze két hónappal később Európában is leleplezték a genfi autószalonon. A gyártó cseppet nem szerénykedett a prospektusában: „az új SEC modellnek kötelessége a nagy múltra visszatekintő és sikeres hagyományok, az exkluzivitás folytatása. A Mercedes-Benz kupék a húszas évek vége óta írják a formatervezés történelmét.”

Az újdonság ugyan az S-osztály kupéváltozatának számított, de formailag egyértelműen önállóbb volt, mint az elődje, a C126-os sorozat.

„Minden fölöslegesről való lemondással, letisztult, sima vonalvezetésével az S-osztály Coupé bizonyítja, hogy létezik dinamizmus a hivalkodó sportosság nélkül is”

– folytatták a dicséretet a brossúrájában. Kezdetben két változatot kínáltak: az 500 SEC a 4973 köbcentis V8-as motort kapta 320 lóerővel, míg a 600 SEC-t az 5987 köbcentis, 394 lóerős V12-es erőforrással szerelték.

A kilencvenes évek csúcstechnikája

1994-ben érkezett egy harmadik változat, a belépőmodell, amit a 4,2 literes, 279 lóerős V8-as motor hajtott. A Mercedes luxuskupéja ebből az alkalomból nevet is váltott, SEC helyett S-osztály Coupénak hívták, így a 600 SEC-ből S 600 Coupé lett, követve a gyártó 1993-ban bevezetett új típusjelölési rendszerét. De ez még nem minden, mert a pályafutása alatt a C140-es szériát még egyszer átnevezték: 1996-tól CL-osztálynak hívták egészen a gyártás befejezéséig, majd ezen a néven még két további generációját mutatta be a Mercedes.

A havas-jeges pályán jól kijöttek az elektronikus menetstabilizáló előnyei
1994-ben a Mercedes az északi sarkkörön egy befagyott tó jegén mutatta be a ESP előnyeit
Az S 420 Coupé lett a belépőmodell, de ebből fogyott a legkevesebb, csak 2500 darab

A műszaki tartalom természetesen a kilencvenes évek csúcstechnikáját képviselte, és két fontos újdonság is az S 600 Coupéban mutatkozott be. 1995-ben vezették be a vadonatúj, elektronikus vezérlésű, ötfokozatú automata sebességváltót, ami nagyban hozzájárult a fogyasztás csökkentéséhez. Ezzel egyszerre pedig egy másik, még nagyobb jelentőségű újdonságot is bemutattak: az elektronikus menetstabilizálót, más néven ESP-t, amely a szenzorok által vezérelt automatikus fékezéssel járult hozzá a biztonságos vezetéshez.

Luxus minden mennyiségben

A kilencvenes évek elején a 220 ezer márkás árával a 600 SEC a legdrágább sorozatgyártású német autónak számított. A szériafelszereltsége ennek megfelelően káprázatos volt, többek közt memóriás ülésekkel és többzónás automata klímával. A mesés kényelemről a légrugózás gondoskodott, és bár a terjedelmes méretei miatt a C140-est sosem tartották sportosnak, elképesztően stabilan viselkedett kanyargós úton is. A teljesítményére pedig sosem lehetett panasz: CL 70, 72 és 73 AMG néven 496, 525 és 532 lóerős változata is készült az idők során.

A nevével együtt a CL Coupé formáját is finoman megváltoztatták, és a módosított lökhárítókat az újdonságnak számító parkolószenzorokkal szerelték fel, amelyek a korábbi rudas megoldást váltották fel. A felszereltség további érdekes újdonsága volt a dinamikus távolságállítással rendelkező xenonfényszóró, a már 30 km/órás sebességtől működő tempomat, az oldalsó légzsák és az első ülés foglaltságjelzője az utasoldali légzsákhoz. A belső térben természetesen a legjobb minőségű bőrt és fát használták, ez is hozzájárult a típus presztízséhez.

Megértjük a rajongást

A korabeli autós újságokban valósággal lelkesedtek az autóért. 1993-ban az amerikai Road & Track egy gördülő német kastélyhoz hasonlította, míg az Auto Motor und Sport ezt írta a 600 SEC-ről, amikor a BMW 850 CSi-vel és a Jaguar XJR S-sel hasonlították össze: „Lehet, hogy a Mercedes nem az utak királya, de a menetkomfort vitathatatlan mestere. A zajcsökkentés, az üléskényelem és a klímaszabályozás szintje olyan színvonalat eredményez, amely messze meghaladja a két tizenkét hengeres versenytársét.”

A CL-osztály első generációjának gyártása 1998-ban fejeződött be, hat év alatt egy kicsivel több, mint 26 ezer példányt építettek a sindelfingeni üzemben. A C140-es sorozat döntő többségét az ötliteres V8-assal szerelték, és csak 8573 példány készült a 12 hengeres erőforrással. A Mercedes luxuskupéja ezzel az elegancia, a luxus és a teljesítmény tökéletes kombinációját kínálta, és az S-osztály kétajtós változata ma is éppen úgy ejti ámulatba a rajongókat, mint tette a kilencvenes években, harminc évvel ezelőtt.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kínai elektromos autó döntötte meg a leggyorsabb driftelés rekordját