Milliónyi apró tükörrel a Mercedes új fényszórója nemcsak a vakítást kerüli el, de a táblától a zebrán át a navigációig bármit képes az aszfaltra vetíteni.

Oldalanként több mint egymillió aprócska tükör található ennek az S-osztálynak a fényszórójában. A tükröződő felületeket, amelyeket LED-es fénnyel világítanak meg, részenként lehet mozgatni, ami elképesztő dolgokat tesz lehetővé.

A szenzorok és kamerák jelei alapján a másodperc ezredrésze alatt mozgatja a fényt az autó, és minél több pontot tud állítani, annál tökéletesebb lesz a kép. A mai LED-es fényszórókban legfeljebb néhány tucat diódát kapcsolgat a rendszer, ebben pedig kétmillió tükröt felügyel. Nemcsak a szembejövő autóst nem vakítja el, de a gyalogos fejéről is leveszi a vallatófényt.

A két megapixeles felbontású fényszóró arra is alkalmas, hogy különböző üzeneteket vetítsen eléd az útra, például a közlekedési táblákat vagy a navigációs rendszer útmutatásait, de zebrát is vetíthetsz a gyalogosok elé, akiket átengedsz az úton. A Mercedes szerint egy hasonló technika hamarosan megjelenhet a szériagyártású modellekben is.

És ezt olvastad már?
Nagyon egyedi BMW-szerelvényt állítottak meg a német rendőrök