Három újabb FordStore-t nyitott meg a Ford, ezzel együtt itthon már hat városban a hozzá méltó helyen kaphatod meg a Mustangot, a Vignale, valamint az ST és RS modelleket.

Nemcsak az autók, hanem a márkakereskedések között is hódít a prémium. Még korábban döntött úgy a Ford, hogy a legizgalmasabb modelljeit külön erre a célra átalakított szalonokban kínálja majd, és a tavaly elkészült három itthoni helyszín mellé idén még három FordStore-t nyitottak meg. Debrecenben a Vagép, Veszprémben az Autó-Nexus, Győrben pedig a For-Top márkakereskedést alakították át úgy, hogy minden igényednek megfeleljen, mi is megnéztük, mire számíthatsz.

A szebb és igényesebb szalonokban a Ford ígérete szerint nagyobb élmény lesz a vásárlás, és a várakozással töltött idő is kellemesebben telik. De nem is feltétlenül kell sokat várnod, ha egy Vignale Ford tulajdonosa vagy. Például az időszaki szervizre nem kell bevinned az autód, hanem érte jönnek, és kitakarítva hozzák vissza, első tulajdonosként havonta egy autómosás is ajándékba jár neked. Ha mégis betérsz a FordStore szalonok egyikébe, akkor külön munkatárs foglalkozik veled, és ilyen lounge vár rád:

Tudják a Fordnál is, hogy az autóvásárlás ma már a legritkább esetben kezdődik a kereskedésben. Otthon, kényelmesen kiolvasod az internetet a kiszemelt típusról, és annyi információval a fejedben érkezel meg a kereskedésbe, hogy szinte jobban ismered az autót, mint az, aki árulja. A FordStore szalonokat barátságos, hívogató környezetté formálták, ahol könnyen eligazodhatsz.

Táblagépek, katalógusok és háromdimenziós videók várnak rád, hogy mindent megtudj az autókról, és miután konfiguráltad, életnagyságban is megnézheted a leendő autód. A szalonban a Fordokat csoportosítva helyezik el, hogy könnyebb legyen áttekinteni a kínálatot. Egy helyen lesznek az SUV-k, így az Ecosport, a Kuga és az Edge, megint egy helyen a sportos modellek, mint a Focus ST, Focus RS és a Mustang.

És ott van még a Vignale szalon, amiről már meséltünk. A finom bőrökkel borított, még igényesebben összeszerelt, csúcsfelszereltségű Vignale Fordok tulajdonosaként 24 órában hívhatsz egy csak neked fenntartott telefonszámot, ahol minden kérdésedre válaszolnak, de szervizidőpontot is egyeztethetsz. A Vignale szalonban veheted meg az autóhoz tervezett kollekció darabjait, táskát, iPhone tokot, névjegytartót, de sálat és nyakkendőt is tartanak. Mondanunk sem kell, hogy a formája, anyaga és stílusa is megy az autóhoz.

A három FordStore megnyitója jó alkalom volt arra is, hogy a Ford megmutassa, mi áll a kínálata csúcsán. Az Edge nemcsak amerikaias terepjáró, hanem valóban onnan érkezik, az amerikai autók stílusában, de azok hátrányai nélkül. Nem egy használhatatlan, gyenge minőségű benzinfalóról van szó, hanem egy olyan SUV ez, ami teljesen megfelel az európai igényeknek. 4,8 méter hosszú és két méter széles, öt személynek és a csomagoknak pazar helye van benne.

És még vezetni is remek. A Ford nálunk csak kétliteres turbódízellel adja, de ne bánd, mert még a gyengébb is 180 lóerős, a duplaturbós pedig 210 lóerővel hasít. Ha nagyon ragaszkodsz a kézi váltóhoz, akkor olyat is kaphatsz, de hidd el, hogy egy ilyen SUV az automatával az igazi. Az összkerékhajtás természetesen széria, hogyan is nézne ki, ha egy Edge elakadna valahol. 19 vagy 20 colos kerekeivel, és ebben az élénknarancs színben elég hangsúlyos jelenség.

A felszereltségére nem lehet egy rossz szavad sem, panorámatető, önállóan parkoló asszisztens és fűtött bőrülések is vannak benne, de felismeri a táblákat, leveszi a távfényt, ha jönnek szembe, figyelmeztet az ütközésveszélyre és most figyelj: a hátsó biztonsági övekben is vannak légzsákok. A leginkább high-tech megoldás mégis az aktív zajkioltás. A drága fejhallgatókéhoz hasonló módon a menetzajjal ellentétes frekvenciájú hangot bocsát ki, így oltja ki a fárasztó zúgást. Most már tudjuk, hogy nem is lehetett volna jobb autóval a FordStore megnyitójára utazni.

És ezt olvastad már?
Az ötvenes évek versenyautóját idézi az Aston Martin különkiadása