Nagy sikere lenne felénk is a legújabb BMW-nek, ami éppen úgy lépcsőshátú, mint a márka nagyobb limuzinjai, de kompaktabb és ezért olcsóbb is azoknál. Mégsem kapjuk meg.

Már korábban is hallottunk róla, hogy a BMW egy kompakt lépcsőshátú autót készít, most pedig kiderült, miről is van szó. Az 1-es sorozat négyajtós változatát sorozatgyártásra kész formában a kantoni autószalonon leplezték le Kínában, és egyelőre nem is kerül ennél közelebb hozzánk, pedig szerintünk lenne rá kereslet.

A lépcsőshátú autókat nálunk is kedvelik, de még népszerűbbek Kínában, ezért a BMW külön erre a piacra fejlesztette ki az 1-es sorozat négyajtós kivitelét. Nem egészen ugyanarról az autóról van szó, amit mi 1-es sorozatként ismerünk, hiszen míg a kompakt BMW nálunk hátsókerék-hajtású, addig a kínai változat ugyanarra a padlólemezre épül, mint a BMW X1 és a 2-es Active Tourer. Ami pedig alapból elsőkerék-hajtású.

A kínai vevőket kevésbé érdekli, hogy hol hajt a BMW, annál fontosabb, hogy lépcsőshátú karosszériájával az 1-es szedán úgy néz ki, mint a márka nagyobb típusai. Még szokni kell, de egészen harmonikus arányú az autó, amit az egyedi hátsó lámpáiról is könnyen fel lehet ismerni. A belső térben is ismerős lehet minden a műszerektől a 8,8 colos képernyőig.

Háromféle motorral gyártják majd a lépcsőshátú 1-es BMW-t, és mind benzines. A 118i-ben 1,5 literes, turbós háromhengeres dolgozik 136 lóerővel, a 120i kétliteres négyhengerese 192 lóerős, míg a 125i-ben már 231 lóerőre képes ez a motor. Az autóhoz alapból hatfokozatú kézi sebességváltó jár, de rendelhető hozzá a nyolcfokozatú automata.

Az autóhoz LED-es fényszórót, defektmentes abroncsot és panorámatetőt lehet rendelni, a hátsó ülések ledöntésével bővíthető a csomagtér, és nem hiányzik a ráfutásgátló, sávelhagyást megakadályozó és gyalogosfelismerő rendszer sem. Hiába állna meg a helyét Európában is, ahol az Audi A3 és a Mercedes-Benz CLA is készül lépcsőshátú karosszériával, a BMW nem tervezi a forgalmazását.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés